'Zoek altijd naar het belang van de ander'

Oprichtster van de Voedselbank Clara Sies (59) ziet de vraag om hulp alsmaar stijgen. Sies over haar inspiratiebron.

Belangeloosheid. Dat vind ik belangrijk. Iemand die zich belangeloos voor de wereld inzette, was moeder Teresa, een zuster van de liefdadige religieuze orde Zusters van Naastenliefde. Aan haar spiegel ik mij.

Ik vind dat je niet je eigen belang moet zoeken, maar dat van de ander. Als kind al vertelden leeftijdgenoten mij over hun problemen. Kennelijk wekte ik vertrouwen. Ik luisterde.

Moeder Teresa, dat kleine frêle vrouwtje, zette zich een heel leven in voor de armen in India. Met een kracht die tien presidenten nog niet hebben. Ik vind dat zo bijzonder. Zij inspireert mij. Al ben ik niet katholiek. Toen ik tien jaar geleden samen met mijn man de eerste voedselbank in Nederland opzette, hadden we hetzelfde doel: mensen in armoede helpen. Misschien is de armoede in Nederland minder zichtbaar dan in India, maar ook hier komen veel mensen niet rond van het kleine beetje geld dat ze hebben.

We begonnen met een paar gezinnen. Net als veel Indiase vrouwen moeder Teresa hielpen, gingen veel mensen ons helpen. Zonder al die vrijwilligers zijn we nergens. Zeker niet nu we zo groot zijn geworden. De Rotterdamse voedselbank heeft in heel Nederland navolging gekregen.

En het aantal aanvragen voor hulp stijgt. Dat betekent dat steeds meer mensen in financiële nood raken. En vergis je niet, die komen uit alle lagen van de bevolking. Ook tweeverdieners met een koophuis die hun banen kwijtraakten en door hun buffer heen zijn, staan bij ons op de stoep.

Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen. Aan een gezond pakket. Ze hebben niets aan een pakket met koek en chips. Het liefst stoppen we er groente, fruit, vlees of vis in. We vullen de pakketten met voedsel dat we krijgen van supermarkten en producenten. Het zijn overschotten die anders worden weggegooid. Maar het wordt lastiger, ook supermarkten kopen zuiniger in en proberen minder weg te gooien.

Moeder Teresa ging door. Altijd. Tot vlak voor haar dood. Ik denk er eigenlijk niet over na of het zwaar is. De Duitse protestantse theoloog Luther zei: ‘Hier sta ik. Ik kan niet anders.’ Zo voel ik dat ook.

    • Sheila Kamerman