Witte Huis gauw klaar met eerste bod Republikeinen op ‘fiscal cliff’

President Obama bij een fabriek die plastic verwerkt waar hij de mensen gerust stelde door te pleiten voor snelle actie rondom 'fiscall cliff'. Foto AFP / Jessica Kourkounis

Het Witte Huis heeft een eerste voorstel van de Republikeinen voor de begroting van 2013 van tafel geveegd. Het bod voorziet niet in hogere belastingen voor de rijkste Amerikanen, een breekpunt voor de regering-Obama.

Eind dit jaar moet er een akkoord zijn tussen beide partijen, anders treden automatisch zeer forse bezuinigingen in werking. De belastingen gaan dan niet alleen voor de rijke Amerikanen omhoog, maar voor de hele bevolking. Ook wordt dan flink gekort op overheidsuitgaven waardoor de zogenoemde ‘fiscal cliff’ de Verenigde Staten opnieuw in een recessie dompelt, terwijl het land net aan het herstellen is.

Het Witte Huis zegt dat de Republikeinen de rijken minder willen laten betalen en de middenklasse opzadelen met de rekening. Er zou geen plan zijn om de begrotingstekorten te dichten en het voorstel zou eveneens niets nieuws bevatten, aldus Reuters.

De Republikeinen stelden verder voor om te snijden in oudedagsvoorzieningen als pensioenen en de zorgverzekering voor bejaarden, Medicare. Verwacht wordt dat de onderhandelingen tussen de Democraten en Republikeinen deze week echt op gang komen.

    • Jules Seegers