Waarom zijn niet alle voetbalvelden even groot?

Tijdens de wedstrijd Manchester City-Ajax vorige maand zei de commentator dat City het grootste veld van de Premier League heeft. Wacht even, dacht Frank Saris uit Nijmegen. Waarom hebben niet alle voetbalvelden dezelfde afmeting?

Het mag al toeval heten dat een voetbalveld rechthoekig is, en niet rond of vierkant. De sport heeft zich ontwikkeld op de terreinen van Engelse kostscholen in de negentiende eeuw. „Die velden waren vaak ommuurd, in de vorm van een rechthoek”, zegt sporthistoricus Jurryt van de Vooren.

De eis van rechthoekigheid is gebleven. Ook moet de lengte van doel tot doel groter zijn dan die van de doellijn.

Maar verder staat weinig vast: een lengte van tussen de 90 en 120 meter moet een veld hebben, volgens de FIFA. Breedte: 45 tot 90 meter. De KNVB eist minimaal 100 x 64 meter en maximaal 105 x 69 meter – ook de eis voor internationale wedstrijden.

„Ik ken geen enkele andere sport waarin de maten zo variëren”, zegt oud-voetbalscheidsrechter Mario van der Ende, die vele internationale wedstrijden floot. „Best vreemd natuurlijk voor zo’n grote sport.”

Van der Ende vermoedt dat vooral de Britten in de top van de voetbalbonden verdere standaardisatie tegenhouden. Vooral bij Britse stadions zijn de verschillen in veldgrootte enorm. „Er zitten oude stadions tussen waar nauwelijks ruimte is voor corners. Zo’n veld kan niet groter.”

Maakt het uit? „Jazeker”, zegt Van der Ende. „Barcelona, een technische ploeg, heeft niet voor niets een breed veld. Barcelona houdt het spel graag breed en is dan dus in het voordeel.”

Minder technische ploegen veranderen desnoods het veld. Van der Ende heeft het eens meegemaakt bij de wedstrijd Glasgow Rangers-Dynamo Kiev. Glasgow hield van de lange bal, Kiev maakte het spel graag breed. „’s Ochtends bij de veldinspectie zag ik dat de Schotten nieuwe lijnen had aangebracht die het veld smaller maakten. Het werkte: Kiev was letterlijk vleugellam.”

En als het veld al de minimale afmeting heeft? Dan kun je altijd nog de terreinknecht op vakantie sturen, zoals RKC midden jaren 90 eens deed tegen Ajax. Van den Ende: „Ik stond bij de veldinspectie tot aan m’n enkels in het gras. Tja, het mag.”

    • Freek Schravesande