VVD en PvdA sluiten kwijtschelding schulden Griekenland niet uit

Foto ANP / Lex van Lieshout

De coalitiepartijen VVD en PvdA sluiten niet uit dat schulden van Griekenland in de toekomst worden kwijtgescholden. Dat blijkt vanavond tijdens het debat in de Tweede Kamer over de steun aan Griekenland meldt Novum.

De zeventien ministers van Financiën van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bereikten vorige week een akkoord over uitkering van toegezegde financiële steun voor Griekenland van 44 miljard euro. Alle eurolanden zien daarin af van de winst op de leningen aan Griekenland, die later worden terugbetaald, wat Nederland veertien jaar lang ongeveer 70 miljoen euro per jaar kost.

VVD-Kamerlid Mark Harbers zei in het debat weliswaar niet te willen speculeren over afschrijving op de Griekse schulden, omdat Griekenland dan misschien minder druk voelt om te bezuinigen. Maar tegelijkertijd zei hij ook:

“Misschien komt het er eens wel van.”

Ook PvdA’er Henk Nijboer vond het niet verstandig te speculeren over kwijtschelding, maar twijfelde hoe realistisch het is om te staan op terugbetaling.

“Je moet druk houden op dat land. Maar ik heb wel grote zorgen over de schuldhoudbaarheid. Ik sluit niet uit dat er op enig moment additionele maatregelen nodig zijn.”

Premier Rutte zei vorige maand al tijdens het debat over de regeringsverklaring dat hij er rekening mee hield dat Nederland een deel van de schulden niet terugkrijgt. En ook de Duitse bondskanselier Merkel sluit sinds afgelopen weekend niet uit dat vanaf 2014 Griekse schulden worden kwijtgescholden.

Oppositie: kwijtschelding is onvermijdelijk

Ook minister van Financiën Dijsselbloem, herhaalde tijdens het debat dat er geen garanties zijn op terugbetaling.

“Ik sluit niets uit, maar ik vind het echt de allerallerlaatste maatregel. We moeten het niet doen als het niet nodig is.”

Zelfs de oppositie die tot nu toe steeds vasthield aan terugbetaling lijkt om. SP-Kamerlid Arnold Merkies:

“De geesten worden rijp gemaakt voor kwijtschelding.”

D66-Kamerlid Wouter Koolmees:

“Kwijtschelding is ontzettend vervelend, maar onontkoombaar.”

Volgens PVV-Kamerlid Tony van Dijck wordt in feite al afgeschreven, doordat de eurolanden vorige week hebben besloten de rente op Griekse schulden te verlagen. Dat kost Nederland zo’n zeventig miljoen euro per jaar:

“Iedereen weet dat het vroeg of laat gaat gebeuren. Alleen het kabinet denkt burgers weer iets wijzer te kunnen maken.”

Dijsselbloem: stap voor stap bekijken

ABN AMRO-topman Gerrit Zalm stelde daarentegen in het programma Buitenhof zondag dat het nog te vroeg is om over kwijtschelding te speculeren.

Dijsselbloem wil ook vasthouden aan de huidige benadering, namelijk stap voor stap kijken of Griekenland zich aan de afspraken houdt en dan weer hulp geven.

“Zolang vanuit de eurozone de druk erop blijft, is er een kans dat er serieus wordt hervormd.”

Hij wees op het enorme bedrag van 120 mijard euro dat de eurolanden, inclusief de centrale banken hebben geleend aan Griekenland:

“Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we zeggen: laat maar zitten. Dat is echt ondenkbaar.”

De minister vindt dat we sowieso veel te somber zijn over Griekenland. Het gaat allemaal wel langzaam, maar vroeg of laat zal het beter gaan:

“Er gebeurt heel veel in Griekenland. Als alle hervormingen worden doorgezet, ontstaat er op enig moment ook voor Griekenland weer perspectief.”

    • Anouk Eigenraam