Sneeuwspits verwacht op pakjesavond - Sint ook druk op digitale snelweg

ROTTERDAM - Het verkeer ondervindt vrijdag op de A16 in Rotterdam veel hinder van de sneeuw. Het KNMI heeft vrijdagochtend een waarschuwing voor extreem weer gegeven. De waarschuwing geldt voor de provincies Noord- en Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant.ANP MARCO DE SWART Dat kon wel eens vervelend worden: de hele dag dreiging van sneeuwval en automobilisten die op tijd willen zijn voor de zak van sinterklaas. Foto ANP / Marco de Swart

Automobilisten die morgen op tijd thuis willen zijn voor het heerlijk avondje krijgen naar verwachting een vroege en drukke spits cadeau. Veel mensen gaan vanwege sinterklaasavond eerder weg van hun werk, en in delen van het land wordt opnieuw sneeuw verwacht, weet de ANWB.

De eerste files worden al om 15.00 uur verwacht, met een hoogtepunt rond 17.00 uur; een uur eerder dan normaal. Vannacht kan er in het noorden en het zuidoosten van Nederland al sneeuw of natte sneeuw vallen. In de loop van de middag en avond valt op steeds meer plaatsen sneeuw.

Sinterklaasomzet webwinkels 30 procent omhoog

Ook op de digitale snelweg is het druk. Webwinkels doen het opvallend goed ten opzichte van gewone winkels. Consumenten hebben dit jaar op internet fors meer uitgegeven aan sinterklaasinkopen.

Online verkopers verwachten dat 188 miljoen euro extra wordt omgezet; 30 procent meer dan vorig jaar in de weken voor sinterklaas. Dat concluderen Thuiswinkel.org, PostNL en Blauw Research in een gezamenlijk onderzoek. Speelgoed en elektronica, met vooral smartphones, tablets en games, blijven het populairst.

Volgens voorzitter Ed Nijpels van brancheorganisatie Thuiswinkel.org spreekt het gemak van thuiswinkelen de sint aan. Ook de vele acties van online winkels zouden in het voordeel van webwinkelen spreken.

    • Jules Seegers