Uitgelicht

Film

Brothers (Jim Sheridan, 2009, VS). Remake van Brødre (2004) van Susanne Bier, zij het net wat simpeler en eenduidiger. Tobey Maguire (Spiderman) is gedurfd gecast als een all-American hero: sportieve legerofficier, hoeksteen van de samenleving met vrouw (Nathalie Portman) en twee wolken van dochters. In de tweede helft van de film blijkt hij een goede keuze, want bizar gedrag zit hem als gegoten. Als militair Maguire vermist raakt in Afghanistan en wordt doodverklaard, ontfermt zijn broer (Jake Gyllenhaal), tot dat moment een bajesklant die niet wil deugen, zich over het achtergebleven gezin. Totdat zijn grote broer, na een spectaculaire bevrijdingsactie, uit de dood herrijst. Ja, de oorlog is een hel en maakt brave huisvaders tot monsters. Alleen de urgentie ontbreekt hier. RTL8, 20.30-22.40u.

Transsiberian (Brad Anderson, 2008, E/D/GB). Ouderwets spannende thriller. De sympathieke, maar wat schlemielige Amerikaan Woody Harrelson reist per trein met zijn vrouw Emily Mortimer van Peking naar Moskou. Ze waren in Peking om daar als goede christenen een kindertehuis te ondersteunen. Hun filantropie en christelijke waarden worden gedurende de lange treinreis echter flink op de proef gesteld, in een plot dat draait om een verdwenen partij drugs. Ook met Ben Kingsley. BBC 1, 00.55-02.40u.

Informatief

Rick Stein’s Spanish Christmas. Volgens kok Stein wordt Kerstmis nergens beter gevierd dan in Spanje: ruim twee weken. Er wordt natuurlijk uitgebreid bij gegeten. De Spaanse kerstkeuken kent geheel andere gerechten dan de onze. Stein en een aantal Spaanse vrienden bereiden vanavond hun favoriete recepten.BBC 2, 20.00-21.00u.

Altijd wat. Oud-commando Willy van Noort, lid van de speciale troepen die in Nederlands-Indië door kapitein Westerling werden opgericht, vertelt over Nederlandse oorlogsmisdaden die daar volgens hem gepleegd werden. Ned.2, 21.05-22.00u.

De rijdende rechter. Corrie Kok zegt dat Van Mourik met grote landbouwvoertuigen haar weiland en bomen vernielt. Van Mourik beschuldigt Kok van illegale bosbouw. Bij Corrie Kok zijn de rapen gaar als er resten asfalt worden gestort op haar weiland. Mr. Visser hoort aan, wikt en beschikt. Ned.1, 22.20-23.00u.

Imagine... Jeanette Winterson. Alan Yentob reist met Jeanette Winterson naar plekken uit haar jeugd. De schrijfster, die onlangs memoires publiceerde in Why Be Happy When You Could Be Normal, vertelt over haar jeugd, de zoektocht naar haar echte moeder en de diepe crisis waarin ze onlangs verkeerde. BBC 1, 23.35-00.55u.

Sport

Voetbal: Real Madrid-Ajax. Om 20.45u begint de laatste wedstrijd in groep D van de Champions League. Om 23.00u samenvattingen. Ned.3, 20.15-23.35u.