Turner Prize naar Elizabeth Price

Voor haar video-installatie The Woolworths Choir of 1979 heeft de Britse kunstenaar Elizabeth Price (1966) de Turner Prize gewonnen. De uit Yorkshire afkomstige kunstenaar kreeg de prijs, een bedrag van 25.000 pond (31.000 euro), uitgereikt door acteur Jude Law, gisterenavond in het Londense museum Tate Britain.

Price stelde de video-installatie eerder dit jaar tentoon in het Baltic kunstcentrum in het Noord-Engelanse Gateshead. De jury van de prijs noemde dit de beste tentoonstelling in het afgelopen jaar. De andere genomineerden waren Spartacus Chetwynd, Luke Fowler en Paul Noble, allen Brit. De ‘bookmakers’ hadden in ingezet op Noble als winnaar.

The Woolworths Choir of 1979 is een gelaagd videowerk dat verscheidene zintuigen aanspreekt. Met behulp van archiefbeelden, tekeningen van gotische architectuur, geluidseffecten van klappende handen en toegevoegde teksten, gaat het werk in op de diverse betekenissen van het woord ‘koor’. Daarnaast brengt Price met haar twintig minuten durende film de brand in een Woolworth-winkel in Manchester in herinnering. Die vond plaats in 1979 en kostte tien mensen het leven.

Price, de minst bekende van de vier genomineerden, refereerde in haar speech aan haar goede schoolopleiding. Ze studeerde aan Oxford University, de Royal College of Art en de Universiteit van Leeds. In de jaren tachtig maakte ze deel uit, als zangeres, van de popgroep Talulah Gosh. Ze had nooit carrière kunnen maken, vertelde ze ook, zonder de steun van kunstsubsidies.

Aan het Britse Channel4, die een live-uitzending van de prijsuitreiking verzorgde, zei ze: „Toen ik aan dit werk begon, wist ik eigenlijk niet dat het uiteindelijk over dit onderwerp zou gaan. Maar ik ben erg geïnteresseerd in dit soort van sociale en historische verhalen en ik denk dat kust een manier is om ze te herinneren.”

De Turner Prize wordt sinds 1984 uitgereikt aan een in Groot-Brittannië werkzame kunstenaar onder de vijftig. Eerdere winnaars waren onder anderen Damien Hirst, Howard Hodgkin, Anish Kapoor, Steve McQueen en, vorig jaar, Martin Boyce. De Nederlandse kunstenaar Michael Raedecker is de enige Nederland die ooit doordrong tot de shortlist, in het jaar 2000. Raedecker woont in Londen en studeerde na zijn opleiding in Nederland aan het Britse Goldsmiths’ College. Hij brak door na te zijn gescout door de Britse verzamelaar Charles Saatchi, die zich eerder specialiseerde in Young British Artists.