Toplaboratorium gedegradeerd tot filmset

Het Amerikaanse Fermilab was vanaf 1983 de plaats waar het gebeurde in de deeltjesfysica. Hoogtepunt was de ontdekking van het topquark in 1995. In 2010 kwam redacteur Alex Pasternack van Motherboard langs bij Fermilab en proefde de sfeer van een spookstad. Cern had inmiddels de leiding genomen in de hoge-energiefysica dankzij de Large Hadron Collider. In september 2011 moest door bezuinigingen zelfs de verouderde versneller Tevatron worden gesloten. De ceremonie waar de Tevatron met een symbolische druk op de knop wordt uitgeschakeld, contrasteert pijnlijk met de viering van de ingebruikname van de LHC in Genève.

En een verrassende symboolfunctie is er voor Darren Crawford, die als technicus werkt in de controlekamer. In zijn vrije tijd maakt hij als regisseur een eigen Star Wars-film, Forgotten Realm. Hij mag opnamen maken in en om het Fermilab. Het heeft iets treurigs dat de gangen en de omgeving van het roemruchte Fermilab dienst doen als filmset voor een derderangs sf-verhaal. De eerste akte van Crawfords fanfilm staat op de videosite Vimeo.com. Van het maken wordt uitvoerig verslag gedaan.

    • Herbert Blankesteijn