Tem de ouders en help de kinderen overeind

Illustraties Paul Steenhuis

Pupillenvoetbal- en hockey, het lijkt soms meer bedoeld voor ouders dan voor kinderen. Jeugdtrainers van een niet bij naam te noemen sportvereniging vergaderden eens uren over de teamnamen voor de lokale competitie van de F-pupillen. Let wel: dat zijn kinderen van zeven jaar, vaak willekeurig ingedeeld van F1 tot en met F10. Nu heten de ploegen imponerend Real Madrid, of Manchester United. Niet dat het de voetballertjes ook maar iets kan schelen. Maar zo is de trainers de vernedering bespaard van het begeleiden van de slechter geachte F9 of F10. Pupillentrainer, hoe kan het ook? Een spoedcursus.

1Vergeet je ochtendhumeur. Geniet zaterdag in stilte van je ontbijt, want daarna is het gedaan met de rust. Pupillenwedstrijden beginnen vanaf 8.00 uur op overvolle sportparken, met kantines waar de radio op volle kracht staat en kleedkamers waarin spullen als vanzelf kwijtraken. Probeer de auto niet schoon te houden, het lukt toch niet. Je zult maandag op het werk verschijnen met kluiten zand, rubberen kunstgraskorrels en snoepwikkels op de achterbank.

2Heb geduld. Luisteren doen ze al vijf dagen op school, voor de zaterdagochtend is dat te veel gevraagd. Trainer is een bedrieglijk woord voor een baantje met nevenfuncties als veterstrikker, neus- en traanafveger en wonderdokter. Ontferm je over de kleinzerigen en help hen overeind met begripvolle woorden. Verplaats je in de belevingswereld van een kind. Een hockeystick dient namelijk veel meer doelen dan het verplaatsen van de bal, let maar op.

3Hang niet de Louis van Gaal uit. Pupillen hebben geen flauw benul van inzakkende middenvelders en diagonale passes. Laat staan dat ze daar interesse voor hebben. De helft speelt het liefst lekker op een kluitje, de andere helft staat met zijn tegenstander te kleppen, paardebloemen uit het veld te trekken of verkeert in een fantasiewereld. Columnist en schrijver Hugo Borst toog eens naar een wedstrijd van Pancratius F8, met in de ploeg Alex van Basten, zoon van voormalig wereldspits Marco van Basten. Het talent bleek niet overgedragen. Alex had het grootste plezier, maar met voetbal had het niets te maken.

4Let op manieren. Je bent geen opvoedagent, maar schelden is niet nodig. Ook de jongsten hebben de variant met ‘kanker’ al ontdekt. Pupillen zien hun idolen op televisie natrappen, spugen en in ogen prikken. Het is reëel van kinderen te verwachten dat ze zich beter gedragen. Tegenstanders krijgen na afloop een handje, net als de scheidsrechter. Probeer zelf de man met fluit ook met rust te laten. De meeste van zijn beslissingen zijn volkomen belachelijk, maar hij kan er ook niets aan doen dat hij aan de beurt was als vrijwilliger.

5Bevoordeel je eigen kind niet. Natuurlijk is hij of zij de nieuwe Klaas-Jan Huntelaar of Ellen Hoog, maar dat zal zich vanzelf openbaren. Je kind staat net zo vaak wissel als de anderen, moet de bal net zo goed afspelen naar vrijstaande ploeggenoten en verdient niet meer of minder een aai over de bol dan anderen. En zou je het zelf leuk vinden in de kleedkamer door het leven te gaan als FC Voorgetrokken?

6Tem de ouders. Vaders en moeders zijn chauffeurs, niet meer en niet minder. Je vindt ze op elk sportpark: de schreeuwende ouder (m/v) die een eigen sportloopbaan wegens talentloosheid – zelf verwarren ze dat met „een zware blessure” – in de kiem zag gesmoord. De overbezorgde ouder (m/v) die het liefst bij elke aanraking van het kind het veld zou oprennen om troost te bieden. En de ouder (m/v) die je zaterdagochtend vergalt met openlijke tegenzin over de chauffeur-, was- of kantinedienst.

7Plezier is belangrijker dan het resultaat, echt waar. Ja, jeugdtrainer is een vak en het kan geen kwaad een cursus van de bond te volgen. Het stelt je in staat de pupillen gevarieerde oefenstof voor te schotelen en je te presenteren zoals het hoort – in trainingspak, punctueel en niet-rokend. Maar verwar dat niet met koste wat kost willen winnen. Kijk niet naar de ranglijst. Alleen de kinderen met plezier in hun sport zullen die sport ook trouw blijven. Je bent geen profcoach die bij de minste tegenslag ontslag wacht. Dat zou ook ondoenlijk zijn, met wekelijkse uitslagen als 12-1 en 8-8.

Michiel Dekker