'Syrië verplaatst chemische wapens'

De Verenigde Staten zijn ‘in toenemende mate’ bang dat Syrië het inzetten van chemische wapens overweegt. Dat zei de woordvoerder van het Witte Huis Jay Carney gisteren: „Elk gebruik van chemische wapens zou een grens overschrijden.” Over een mogelijke reactie vanuit de VS daarop wilde hij niets zeggen. Wel zou er een ‘rampenplan’ in voorbereiding zijn.

Carney reageerde op Hillary Clinton, die eerder op de dag zei dat de VS zouden ingrijpen als Syrië chemische wapens zou inzetten. De VS hebben aanwijzigingen dat Syrië chemische wapens zou verplaatsen. Syrië zei na de uitspraken van Clinton in een reactie dat het, in het geval het daadwerkelijk chemische wapens zou bezitten, deze „onder geen omstandigheden” zou inzetten tegen de eigen bevolking. De Verenigde Naties lieten gisteren weten alle medewerkers die niet noodzakelijkerwijs in het land moeten blijven, terug uit Syrië te halen. AP, Reuters