Sneeuw valt, files groeien en roep om leger klinkt

A grab from images provided by Tverskoy Prospect on December 3, 2012 shows a truck driver standing on the roof of his vehicle as he is stuck a 190-kilometre traffic jam near Tver, on the M-10 motorway between Moscow and St Petersburg. The Russian government on December 3, 2012 admitted it had to improve road services after a 190-kilometre traffic jam involving more than 4,000 trucks paralysed circulation on a key highway over the weekend. According to Russian media, some drivers were stuck motionless in a remote part of the M-10 motorway surrounded by forest for up to 44 hours after heavy snow caused the traffic to build up. =RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP TV / TVERSKOY PROSPECT" - NO COMMERCIAL USE - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS = AFP

Het sneeuwseizoen in Rusland is vroeg begonnen. En daarmee de roep om het leger om de gevolgen ervan te lijf te gaan.

Sinds vrijdag staat bij Tver het verkeer op de snelweg tussen Moskou en Sint-Petersburg vast. Premier Medvedev ontbood vicepremier Rogozin op ‘rapport’. Ze stelden vast dat de krijgsmacht moet worden ingezet bij deze ‘noodtoestand’ op de M10.

Veel chauffeurs twitteren over hun belevenissen in de file. „Ik heb mijn auto laten staan en heb dertig kilometer gelopen. Mijn hele leven flitste aan me voorbij”, meldde een Rus dit weekeinde.

Met de roep om het leger wil de regering laten zien dat ze ‘de fileschande’, zoals het sinds vandaag heet, serieus neemt. De kritiek op het wegenbeleid is al jaren groot.

Zelfs president Poetin werd bespot toen hij in een Lada Kalina een snelweg in het oosten van het land opende, op afstand gevolgd door twee reserve-Lada’s.

Op VKontakte, het Russische Facebook, begon Nikita Volgin (29) een speciale pagina, waar journalisten, vrijwilligers en automobilisten contact met elkaar konden zoeken. Volgin gebruikt de internetnaam ‘Kaputin’, een naam die verwijst naar Poetin en het in Rusland sinds de oorlog bekende Duitse woord kaputt.