Sneeuw valt, files groeien en roep om leger klinkt

Enkele van de ruim 4.000 trucks bij Tver, tussen Moskou en Sint-Petersburg, in de file van 190 km. Foto AFP

Het sneeuwseizoen in Rusland is vroeg begonnen. En daarmee de roep om het leger om de gevolgen ervan te lijf te gaan.

Sinds vrijdag staat bij Tver het verkeer op de snelweg tussen Moskou en Sint-Petersburg vast. Premier Medvedev ontbood vicepremier Rogozin op ‘rapport’. Ze stelden vast dat de krijgsmacht moet worden ingezet bij deze ‘noodtoestand’ op de M10.

Veel chauffeurs twitteren over hun belevenissen in de file. „Ik heb mijn auto laten staan en heb dertig kilometer gelopen. Mijn hele leven flitste aan me voorbij”, meldde een Rus dit weekeinde.

Met de roep om het leger wil de regering laten zien dat ze ‘de fileschande’, zoals het sinds vandaag heet, serieus neemt. De kritiek op het wegenbeleid is al jaren groot.

Zelfs president Poetin werd bespot toen hij in een Lada Kalina een snelweg in het oosten van het land opende, op afstand gevolgd door twee reserve-Lada’s.

Op VKontakte, het Russische Facebook, begon Nikita Volgin (29) een speciale pagina, waar journalisten, vrijwilligers en automobilisten contact met elkaar konden zoeken. Volgin gebruikt de internetnaam ‘Kaputin’, een naam die verwijst naar Poetin en het in Rusland sinds de oorlog bekende Duitse woord kaputt.