Sneeuw, lichte vorst

De temperaturen lagen vandaag nog op niveau, maar de komende etmalen zullen killer verlopen. Veelal wordt het ’s middags niet warmer dan 2 tot 4 graden en passerende buienzones brengen bij tijden (natte) sneeuw. Serieuzere vorst heerst momenteel in Scandinavië, waar het op grote schaal ook ’s middags nog 8 tot 15 graden blijft vriezen. Liefhebbers van schaatsweer hopen op een hogedrukgebied boven Scandinavië, waardoor de kou geleidelijk onze kant op wordt getransporteerd. Dat is niet aan de orde: we houden aanvoer van lucht vanaf zee.

Vanavond lijkt een zone met enige neerslag over het zuiden te blijven dralen. In combinatie met dalende temperaturen kan er daardoor ten zuiden van de grote rivieren uiteindelijk een sneeuwdek ontstaan. De temperatuur daalt tot rondom het vriespunt en in veel provincies gaat het licht vriezen.

Woensdagochtend komt een volgend neerslaggebied vanaf de Noordzee over ons heen. Dat leidt tot enkele buien, waarbij sneeuwval mogelijk is.

Ook donderdag trekken winterse buien over, al zijn het er een flink stuk minder.

Een volgend neerslagsysteem om in de gaten te houden, volgt vrijdag. Daarbij bestaat namelijk de kans dat dit dermate strategisch passeert dat regionaal een sneeuwdek ontstaat. Ook kan de wind flink uithalen. Tezamen zouden dezeweerfenomenen uiteraard flink wat overlast kunnen veroorzaken.