Rusland wil internet reguleren, EU is fel tegen

De komende weken vergaderen de leden van de Internationale Telecom Unie over nieuwe internetregels.

Brussel. De Europese Unie en de Verenigde Staten maken zich op voor een gevecht met onder meer Rusland en China over het beheer van internet. De EU en de VS zijn fel gekant tegen een Russisch plan om internetverkeer te beperken en om het gemakkelijker te maken om de activiteiten van gebruikers te volgen.

De politieke strijd over internet vindt de komende twee weken plaats tijdens een bijeenkomst van de Internationale Telecom Unie (ITU) in Dubai. Daar vergaderen de 193 ITU-lidstaten, het VN-orgaan voor telecom, over nieuwe regels voor internet.

De EU is tegen verregaande plannen om internet te reguleren, inclusief voorstellen uit Afrika, Azië en het Midden-Oosten om overheden meer controle te geven op het web. Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) zei vrijdag dat voorstellen die voorafgaand aan Dubai zijn gelekt de ontwikkeling van internet dreigen te schaden. Zij ziet het web als essentiële commerciële infrastructuur en als netwerk waar informatie vrij kan stromen.

Rusland vindt dat het recht heeft zijn deel van internet te reguleren. Zo wil het onder meer cyberaanvallen aanpakken. De EU en de VS noemen dat een excuus om de vrijheid van meningsuiting te beperken. De EU maakt zich zorgen over plannen om dienstenaanbieders als Googleen Facebook te laten betalen voor het gebruik van de netwerken in onder meer Afrikaanse landen. Reuters