Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Oud-topman Amarantis: rapport schadelijk voor mijn reputatie

DEN HAAG - Het rapport over het onderzoek naar mogelijke misstanden bij onderwijsinstelling Amarantis. ANP BAS CZERWINSKI
DEN HAAG - Het rapport over het onderzoek naar mogelijke misstanden bij onderwijsinstelling Amarantis. ANP BAS CZERWINSKI Het rapport over het onderzoek naar mogelijke misstanden bij onderwijsinstelling Amarantis. Foto ANP / Bas Czerwinski

Bert Molenkamp, een oud-topman van scholengroep Amarantis, overweegt juridische stappen wegens reputatieschade tegen de onderzoekscommissie. Dat zegt Molenkamp in een interview met dagblad Het Parool. De commissie presenteerde gisteren een rapport over de financiële problematiek van de scholengroep.

In een zaterdag uitgelekte conceptversie van het rapport schreef de commissie signalen te hebben ontvangen dat bestuurders en adviseurs zicht schuldig maakten aan onder andere belangenverstrengeling en zelfverrijking. In het officiële onderzoeksrapport zijn de ‘signalen van vermeende onregelmatigheden’ niet opgenomen, omdat het niet meer dan signalen zijn. Molenkamp zegt hierover:

“Dit is onwaarschijnlijk schadelijk voor mijn integriteit. (…) Op dat gevaar heb ik de commissie tot twee keer toe gewezen. En toch stond het in het conceptrapport. Dat neem ik ze zeer kwalijk.”

Molenkamp zegt echter geen “overhaaste beslissingen” te willen nemen en bezint zich nog over de gang naar de rechter. De oud-topman wordt overigens ook betrokkenheid bij een dubieuze vastgoedtransactie verweten. Molenkamp kocht dertien jaar geleden namelijk een leegstaande villa van ROC ASA waar hij destijds bestuurder van was. Molenkamp reageert hierop:

“Daar heb ik gewoon de prijs voor betaald die door een onafhankelijke makelaar was vastgesteld. Niets bijzonders.”

Onderzoek naar ‘zelfverrijking en belangenverstrengeling’ gaat verder

Minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, reageerde eerder fel op de uitkomsten van het onderzoek naar Amarantis. De minister schreef in een brief naar de Tweede Kamer dat het toezicht op onderwijsinstellingen moet worden verscherpt. Ze zei dit naar aanleiding van het zaterdag uitgelekte conceptrapport waarin de bevindingen over belangenverstrengeling en zelfverrijking wel waren opgenomen.

De commissie raadde nader onderzoek aan naar de signalen. Bussemaker neemt deze aanbeveling over. De nieuwe commissie zal worden geleid door oud-politica Femke Halsema. De resultaten worden eind volgende maand verwacht.