Oud-minister Sorgdrager leidt dopingcommissie in wielrennen

Winnie Sorgdrager, oud-minister van Justitie, leidt het onderzoek naar dopinggebruik in het Nederlandse wielrennen. Dat heeft wielerunie KNWU gisteren bekendgemaakt.

Ook KNVB-sportarts Edwin Goedhart en hoogleraar sportontwikkeling Maarten van Bottenburg nemen zitting in de commissie die de dopingcultuur in het verleden in kaart gaat brengen. De commissie publiceert uiterlijk 1 juni haar eindrapport. Daarin komen aanbevelingen om het gebruik van doping beter te bestrijden.

De commissie, die onafhankelijk van wielerunie en NOC*NSF gaat opereren, is ingesteld naar aanleiding van de dopingaffaire rondom zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong. Na publicatie van het strafdossier van de Amerikaanse dopingautoriteit Usada tegen Armstrong besloot Rabobank de wielersponsoring te stoppen.

De opdracht van de commissie is onderzoek te doen „naar de feiten en bevindingen ten aanzien van dopingcultuur en de antidopingaanpak zoals die in de Nederlandse wielersport functioneerde”.

Het onderzoek moet op het gebied van doping „zoveel mogelijk de gangbare praktijken en systemen zichtbaar te maken” en tekortkomingen blootleggen. Daarnaast zal de commissie-Sorgdrager voorstellen doen hoe de dopingbestrijding kan worden verbeterd, in aansluiting op het beleid van NOC*NSF, de rijksoverheid en de mondiale ontwikkelingen van de wielersport.

Volgens de KNWU is het niet de bedoeling dat het onderzoeksteam individuele dopingzondaars gaat opsporen. Overtreders kunnen op verzoek anoniem en achter gesloten deuren hun verhaal vertellen. Daarbij kunnen zij het advies krijgen overtredingen te melden bij de Dopingautoriteit, wat eventueel tot strafvermindering leidt.

Naast de KNWU-commissie zijn de Dopingautoriteit in Nederland en de internationale wielerunie UCI bezig met een onderzoek naar doping in de wielersport. De drie Nederlandse profteams (Argos, Vacansoleil en de voormalige Raboploeg) hebben op een onderzoek naar het verleden aangedrongen.