Ook afgelopen jaar weer minder nieuwe personenauto's verkocht

De verkoop van nieuwe auto’s in Nederland blijft dalen. In november werden 30.247 nieuwe personenauto’s verkocht. Dat is 26,4 procent minder dan in november 2011. Dat blijkt uit cijfers die brancheverenigingen Bovag en RAI Vereniging en onderzoeksbureau RDC maandag bekendmaakten.

Al het hele jaar ziet de autobranche in Nederland minder klanten. Tot en met november dit jaar werden 484.222 nieuwe personenauto’s aangeschaft. Dat is 10,1 procent minder dan in dezelfde periode in 2011.

Behalve het „slechte economische klimaat” heeft Bovag geen eenduidige verklaring voor de aanhoudende daling. De verhoging van het btw-tarief van 19 naar 21 procent in oktober heeft volgens een woordvoerder van Bovag weinig invloed gehad. „Er is geen run op nieuwe auto’s geweest voordat het hogere tarief inging.”

Van een piek was alleen sprake in juni dit jaar, gelijk de enige maand dat het aantal verkochte auto’s hoger was dan dezelfde maand een jaar eerder. Dat had volgens Bovag te maken met fiscale wijzigingen die in juli ingingen. “Daardoor zijn veel modellen in een hogere bijtellingsklasse gekomen.”

De dalende verkoop leidt niet tot een groeiende voorraad van niet-verkochte auto’s. In de Rotterdam Car Terminal, de grootste auto-opslag van het land met plek voor 40.000 auto’s, schommelt het aantal opgeslagen auto’s sinds begin dit jaar rond de 30.000.

„Er wordt voorzichtig besteld”, verklaart general manager Ronald Jongeling. „Importeurs houden rekening met de slechte omstandigheden. In 2008 en 2009, toen de crisis iedereen verraste, stonden we wel helemaal vol.”

De auto’s die tot nu toe het meest verkocht werden zijn van Europese makelij. Duitse producent Volkswagen is marktleider in Nederland met een marktaandeel van 12 procent en wist tot en met november 58.115 modellen te verkopen. Bovag verwacht dat in 2012 in totaal zo’n 500.000 auto’s verkocht worden. In 2011 reden er nog ruim 550.000 verkochte wagens weg uit de showroom.

Terwijl de autobranche het in Nederland moeilijk heeft, is in de Verenigde Staten afgelopen maand juist een verkooprecord verbroken, zo meldt persbureau Reuters. Daar werden afgelopen maand 1,14 miljoen auto's verkocht, het hoogste aantal in vijf jaar tijd.