Niemand wil vliegveld Twente hebben

Het luchthavengebouw op vliegveld Twente nabij Enschede. Foto ANP / Vincent Jannink
Het luchthavengebouw op vliegveld Twente nabij Enschede. Foto ANP / Vincent Jannink Het luchthavengebouw op vliegveld Twente nabij Enschede. Foto ANP / Vincent Jannink

Geen enkele partij heeft gereageerd op de openbare aanbesteding van luchthaven Twente. Lokale overheden zochten een nieuwe uitbater voor het militaire vliegveld dat al enkele jaren niet meer in gebruik is. Dat meldde Area Development Twente (ADT), de organisatie die de aanbesteding leidt.

Er waren drie consortia van bedrijven geïnteresseerd in de exploitatie. Waarom zij uiteindelijk toch geen bod hebben uitgebracht, zoekt ADT nog uit.
De gemeente Enschede en de provincie Overijssel, die de luchthaven beheren, zijn teleurgesteld in de geringe animo voor de aanbesteding vanuit de markt. Zij hoopten dat een nieuwe opening van het vliegveld voor meer werkgelegenheid zou zorgen. Er wordt nu bekeken of een deel van de ontwikkelingsplannen voor de luchthaven toch nog door kan gaan. Daarover wordt in februari duidelijkheid verwacht.

ADT-voorzitter en burgemeester van Enschede Peter den Oudsten tegen Novum:

“Hiermee is een prachtige kans voor Twente op het realiseren van meer banen en duurzame innovatie door het aanbesteden van de luchthaven op dit moment niet geslaagd. Maar hiermee komt geen einde aan ons doel om de economie van Twente een flinke stimulans te geven.”

De luchthaven was sinds de Tweede Wereldoorlog in gebruik als militair vliegveld. In 2003 besloot het ministerie van Defensie om de vluchten op Twente te staken. De plannen voor een doorstart van de luchthaven spelen al jaren. Zo waren er bijvoorbeeld plannen voor een burgervliegveld, een plan waartegen cabaretier Herman Finkers flink tegen ageerde en dat uiteindelijk strandde.