‘Nederland mogelijk volgend jaar al weg uit Kunduz’

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp op bezoek bij zijn mannen en vrouwen in Kunduz. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Er is een reële kans dat de Nederlandse missie in Kunduz volgend jaar al stopt. Dat zegt kolonel Roland de Jong, commandant van de Nederlandse trainingsmissie, vanochtend in de Volkskrant.

De Jong redeneert dat de Nederlanders op het kamp van de Duitsers verblijven, maar die hebben besloten uit de Afghaanse provincie te vertrekken. Volgens De Jong is “de kans groot” dat de Duitsers in 2013 weggaan.

Duitsland draagt zorg voor de bescherming en faciliteiten voor de politietrainers die namens Nederland actief zijn in Kunduz. Het vindt de situatie in Kunduz inmiddels dusdanig verbeterd dat het daar volgend jaar wil vertrekken. De Bondsdag moet dit voornemen nog goedkeuren.

Kolonel De Jong wijst er in het ochtendblad wel op dat er naar diverse scenario’s wordt gekeken. Maar een eerdere terugkeer behoort “nadrukkelijk” tot de mogelijkheden.

Het ministerie van Defensie reageert tegenover persbureau Novum terughoudend op de berichten. Een woordvoerder:

“We zijn al een tijdje in overleg met de Duitsers. Pas wanneer begin volgend jaar duidelijk wordt of het Duitse leger in 2013 de werkelijk de missie in Kunduz beëindigt, kunnen we bekijken wat de consequenties voor Nederland zijn.”

    • Jules Seegers