NAVO stemt in met sturen Patriots

De NAVO stemt vandaag in met het verzoek van Turkije om Patriotluchtafweerraketten te plaatsen aan de grens met Syrië. Volgens diplomaten op het hoofdkwartier in Brussel zijn alle 28 NAVO-lidstaten het ermee eens dat de Patriots – van de VS, Duitsland en Nederland – onder NAVO-commando worden ingezet om de Turkse luchtverdediging te versterken.

De NAVO gaat ervan uit dat de beslissing, op een tweedaagse bijeenkomst in Brussel van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken, indruk maakt op de Syrische leider Assad. „We laten ermee zien dat er achter Turkije een blok staat van 28 landen”, aldus een NAVO-diplomaat. Maar het is nadrukkelijk niet de bedoeling van de NAVO dat de stationering van de Patriots, die scudraketten kunnen tegenhouden maar ook jachtvliegtuigen, het begin is van een vliegverbod boven Syrië.

Volgens NAVO-bronnen komt er in de tekst van de beslissing een speciale passage die dat duidelijk maakt – het bondgenootschap wil geen partij worden in de oorlog. Er is wel grote bezorgdheid: bij de NAVO is bekend dat Syrië scudraketten heeft met een bereik van zo’n vierhonderd kilometer. „We gaan er ook van uit dat Assad, met zijn rug tegen de muur, zal proberen om het conflict zo internationaal mogelijk te maken”, zegt een NAVO-bron.

Op hun vergadering in Brussel spraken de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken vanmiddag als eerste met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die de beslissing van de NAVO fel afwijst. NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen belde vorige week al met Lavrov om uit te leggen dat de plaatsing alleen is bedoeld ter verdediging. Een diplomaat zegt dat de Russische minister dat „ter kennisgeving aannam”, maar er niet door overtuigd was.

Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten, de enige NAVO-landen met de modernste Patriots, stuurden de afgelopen dagen al eigen verkenningsteams naar Turkije om te bepalen waar de luchtafweerraketten het beste gestationeerd kunnen worden. De plaatsing is geen nieuwe NAVO-missie, maar wordt onderdeel van de NAVO-luchtverdedigingsoperatie ‘Active Fence’. Formeel moeten Duitsland, Nederland en de VS zélf nog het uiteindelijke besluit nemen over de inzet van de Patriots en ook over het einde van die inzet.