NAVO bereikt akkoord over Patriot-raketten voor Turkije

VREDEPEEL - Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) met zijn Patriot luchtverdedigingssystemen maakt zich klaar voor eventuele inzet in Turkije. Het DGLC kan worden ingezet om eventuele aanvallen van ballistische raketten uit Syrie uit te schakelen. ANP EVERT-JAN DANIELS Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) met zijn Patriot luchtverdedigingssystemen maakt zich klaar voor de inzet in Turkije. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De NAVO heeft besloten Turkije te voorzien van Patriot-raketten, die langs de grens met Syrië worden opgesteld. Dat heeft de NAVO vandaag bekendgemaakt.

Turkije wil de Patriot-raketten gebruiken om de luchtafweer langs de Syrische grens te verstevigen. Er zijn al meerdere keren granaten vanuit Syrië afgeschoten en op Turks grondgebied terechtgekomen, maar er wordt vooral gevreesd voor het enorme raketarsenaal van Syrië en de voorraad chemische wapens van het land, schrijft persbureau Novum.

De ministers van buitenlandse zaken van de NAVO-landen zeiden in een verklaring dat de inzet van de raketten puur defensief van aard zal zijn. De Patriots worden onder geen beding gebruikt om een no-flyzone af te dwingen of een militair offensief te ondersteunen, aldus de NAVO.

Uiteindelijke beslissing is aan landen zelf

Hoewel de NAVO heeft ingestemd met het Turkse verzoek is de uiteindelijke beslissing aan de landen die over Patriot-raketten beschikken: Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten.

Een afvaardiging van het Nederlandse leger bracht vorige week met Duitse en Amerikaanse collega’s een bezoek aan Turkije om de inzet van de Patriot-raketten te onderzoeken. De negen Nederlandse militaire verkenners kwamen vandaag thuis. Zij gaan nu een militair advies uitwerken voor minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Daarna neemt het kabinet een besluit.

De Turken zien graag dat de NAVO luchtafweergeschut bij de grens met Syrië plaatst, omdat vanuit Syrië de afgelopen maanden geregeld raketten en mortieren neerkwamen op Turks grondgebied. Meestal ging het om afzwaaiers van het Syrische leger of de Syrische oppositie, die elkaar al anderhalf jaar bevechten. Maar de afzwaaiers maakten in Turkije al regelmatig slachtoffers.

    • Jeannine Julen