Michaels zijden jasjes met gouden gespen zijn geveild

FILE- This undated file photo provided by Julien's Auctions, shows a Michael Jackson right-handed glove covered in crystals, designed by Tompkins & Bush. Costumes worn by Michael Jackson commanded hundreds of thousands of dollars at auction, and Lady Gaga was among the collectors. The auction featuring the collection of Jackson's longtime costume designers Dennis Tompkins and Michael Bush raised more than $5 million.(AP Photo/Julien's Auctions, File)
FILE- This undated file photo provided by Julien's Auctions, shows a Michael Jackson right-handed glove covered in crystals, designed by Tompkins & Bush. Costumes worn by Michael Jackson commanded hundreds of thousands of dollars at auction, and Lady Gaga was among the collectors. The auction featuring the collection of Jackson's longtime costume designers Dennis Tompkins and Michael Bush raised more than $5 million.(AP Photo/Julien's Auctions, File) AP

Zijn witte met Swarovski-kristallen ingelegde rechter handschoen ging weg voor ruim 115.000 dollar (88.550 euro). Zijn zwarte Dangerous tourjack (’92-’93) met goudkleurige metalen emblemen, munitiegordel en de – speciaal om zijn handschoen te laten zien – kortere rechtermouw mét gouden band werd verkocht voor 216.000 dollar (165.428 euro). Een veiling van een omvangrijke Michael Jackson-collectie heeft bij het Amerikaanse sterrenveilinghuis Julien’s Auctions in Beverly Hills ruim 5 miljoen dollar (bijna 4 miljoen euro) opgeleverd.

Het ging om garderobe-items en memorabilia uit de collectie van Jacksons persoonlijke kledingontwerpers Dennis Tompkins en Michael Bush. De modestukken waren niet meer te zien sinds de popster ze droeg op het podium en in zijn video’s. Jackson was nauw betrokken bij de ontwerpen. Elk item heeft een label van Dennis Tompkins & Michael Bush. De concepten en de creaties worden geduid in het boek The King of Style, geschreven door Michael Bush.

Erg goed liepen de tourkostuums. De gouden en zilveren spandex outfit die de popster droeg bij de opening van de concerten in de HIStory wereldtournee bracht ruim 83.000 dollar (63.910 euro) op. Diverse zijden colbertjasjes met gouden gespen in militaire stijl, gedragen tijdens concerten of in Jacksons vrije tijd (opbrengst tussen de 35.000 en 90.000 dollar), maar ook de futuristische outfit die Michael droeg in de videoclip van Scream die hij opnam met zijn zus Janet. Een zwart glimmende broek en zwart avant-garde shirt met een rubberen driedimensionaal patroon gingen voor 156.000 dollar (120.120 euro) weg. Daarnaast gingen ook jumpsuits van The Jackson Five, die ze droegen op het podium of in de televisieseries, de zonnebrillen uit de Victory-tijd, diverse gesigneerde foto’s en programmaboeken, losse showriemen, jasjes en schoenen, naar een nieuwe eigenaar.

Opvallend was de hoeveelheid aankopen van zangeres Lady Gaga bij de veiling – met veilingbordje nummer 462 kocht ze in totaal vijfenvijftig items voor 1,5 miljoen dollar. Zij liet via Twitter weten dat ze haar Jackson-items ‘deskundig’ zal archiveren, „in de geest en liefde van Michael Jackson, zijn moed en zijn wereldwijde fans”.

    • Amanda Kuyper