Met Hollandse missionarissen naar de top

Nederland won vandaag bij de Champions Trophy in Melbourne met 5-4, maar België komt eraan. „Een tegenstander van formaat.”

Jeroen Hertzberger (links) in duel met de Belg Alexandre De Saedeleer, vanmorgen vroeg bij de Champions Trophy in Melbourne. Nederland won het groepsduel met 5-4. Foto AFP

Sluipenderwijs schuiven ze op in de hiërarchie. Van een ontwikkelingsland in de hockeywereld tot een „tegenstander van formaat”, zoals de Nederlandse bondscoach Paul van Ass afgelopen weekeinde België noemde.

Vanochtend bleven de Belgen tijdens de Champions Trophy in Melbourne de hele wedstrijd in het spoor van hun Nederlandse tegenstanders, maar die bleven met 5-4 nog net aan de goede kant van de score.

Spannende hockeywedstrijden tussen Nederland en België zijn geen incidenten meer. Hoezeer de Belgen aan de weg timmeren, bleek afgelopen zomer al tijdens de Olympische Spelen in Londen, waar ze verrasten met een vijfde plaats. Ook de Nederlandse ploeg van Van Ass, die in Londen zo makkelijk scoorde, had op het olympische hockeytoernooi de grootste moeite met de fitte, stugge Belgen. Enkele maanden voor de Spelen verloor Nederland zelfs een oefenwedstrijd in Kontich met 1-0, en niet eens onverdiend.

Maar de Belgen zijn nog niet waar ze willen zijn. Onder een Nederlandse leiding – bondscoach Marc Lammers, diens assistenten Frank Leistra en Jeroen Delmee en technisch directeur Bert Wentink – wil de Belgische hockeybond onderweg naar de Spelen van Rio in 2016 de laatste sprong naar de wereldtop maken.

Het zijn ambitieuze plannen voor een relatief klein hockeyland. Maar de Nederlanders weten waaraan ze beginnen, ook al is België met nog geen 30.000 hockeyers cijfermatig nog altijd een dreumes. Ter vergelijking: hockeynatie Nederland is op weg naar 240.000 actieve spelers. Mede dankzij Nederlandse hockeymissionarissen zijn de Belgen bezig de achterstand in te lopen. Eric Verboom, coach van de succesvolle Dragons uit Brasschaat, is intussen benoemd tot assistent van bondscoach Van Ass bij de Nederlandse ploeg.

Intussen is België opgeschoven van de top 20 naar de achtste plaats op de wereldranglijst, nog vóór erkende hockeylanden als Pakistan, India en Argentinië. „Ik proef ambitie en drive”, zei Lammers bij zijn aanstelling. Lammers, die in 2008 in Peking olympisch goud behaalde met de Oranjevrouwen, wilde dolgraag weer eens zijn tanden zetten in een olympisch project, maar zag in Londen al dat hij vanuit Nederland weinig hoefde te verwachten.

Het zag er vanochtend in Melbourne niet naar uit dat Nederland het moeilijk zou krijgen tegen België. In de eerste helft was de ploeg van Paul van Ass heer en meester, al duurde het nog 25 minuten voordat het eerste doelpunt viel. Dat gebeurde toen Jeroen Hertzberger de derde Nederlandse strafcorner raak pushte, via een Belgische stick. Daarna leek België kansloos. Via Quirijn Caspers en Tim Jenniskens liep Nederland nog voor rust naar 3-0 uit. Maar de Belgen kwamen in de tweede helft snel terug, met name dankzij Tom Boon, die binnen vier minuten twee keer tegen scoorde (3-2).

Ook na de 4-2 van Robbert Kemperman was het duel nog niet beslist, want Alexander Hendrikx bracht België met een strafcorner terug in de wedstrijd. Pas twee minuten voor tijd besliste Valentin Verga het duel (5-3). De 5-4 van Xavier Reckinger viel in de slotseconde.

„De eerste helft hebben we fantastisch gespeeld”, zei Van Ass na afloop tegen de NOS. „Maar ik ben niet blij met de tweede helft.” Hij vond dat zijn spelers het te makkelijk opnamen na hun riante voorsprong. Ook de ‘Belgische’ coach Lammers had Nederland voor rust geweldig zien spelen. „Wij hadden iets te veel respect voor zo’n groot hockeyland.”

    • Rob Schoof