Mannen moeten meer gaan sporten

Lekker getimed, zo vlak voor de feestdagen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek concludeert dat Nederlanders, vooral mannen, dikker worden.

1We worden steeds dikker: is dat nieuws?

Het CBS kopte gisteren boven een persbericht dat Nederlanders langer en zwaarder worden. Dat klopt niet, zegt hoogleraar voeding en overgewicht Jaap Seidell van de Vrije Universiteit. We groeien al tien jaar niet meer en „zijn de laatste zes à zeven jaar nauwelijks zwaarder geworden”, aldus Seidell.

2Is er dan helemaal niks aan de hand?

Jawel. Ruim de helft (54 procent) van de Nederlandse mannen en 43 procent van de vrouwen van 20 jaar en ouder had in 2011 overgewicht, blijkt uit de cijfers. En wie kijkt naar de afgelopen twintig jaar ziet dat dit percentage fors is toegenomen. Qua lengte lijken we ons maximum te hebben bereikt: gemiddeld 1,81 meter voor volwassen Nederlandse mannen en 1,68 m. voor vrouwen.

We groeien dus (langzaam) in de breedte. In 2011 woog een man gemiddeld 84 kilo en een vrouw 70 kilo. De afgelopen 20 jaar is de Nederlandse man 5,6 kilo en de vrouw 3,7 kilo zwaarder geworden.

Vorig jaar kampten zes miljoen volwassen Nederlanders met overgewicht, van wie 1,4 miljoen ernstig. Uit het onderzoek blijkt dat mannen relatief vaker met licht overgewicht kampen dan vrouwen, maar vrouwen weer vaker last hebben van ernstig overgewicht.

3Hoe kan het dat we dikker worden?

Volgens het CBS eet de Nederlander meer dier, en laat hij plant meer liggen. Zo aten we volgens het CBS in 1950 nog 350 gram aardappelen per dag, tegenwoordig is dat nog maar 230 gram. En in ruim een halve eeuw is de doorsnee Nederlander drieënhalf keer zoveel kaas en bijna tweeënhalf keer zoveel vlees gaan eten. Daar word je dikker van.

Daar staat tegenover, zegt Seidell, dat „er net zoveel berichten zijn over mensen die steeds minder vlees eten”. Ofwel: de onderzoeken spreken elkaar tegen. Volgens Seidell is het wel zo dat we vaker sneller eten, in grotere porties, en op meer momenten van de dag.

Nederlanders bewegen vaak wel genoeg: 30 minuten per dag, de ‘beweegnorm’, halen de meeste wel. „De vraag is of het genoeg is”, zegt Seidell. „Ik denk het eigenlijk niet.”

4Hoe bedreigend is dit voor onze gezondheid?

Wie te dik is, is vaker ziek en sneller vatbaar voor overgewicht-gerelateerde ziekten als artrose, hart- en vaatziekten en diabetes. In de VS en West-Europa vlakt het gemiddeld aantal mensen met overgewicht af, maar dat komt omdat het ook eigenlijk niet hoger kán: in de VS is 70 procent van de mensen te dik.

Hoe dik ook, onze levensverwachting (inmiddels 79,8 jaar) blijft stijgen. We roken minder, en krijgen betere zorg. Tussen 2000 en 2011 steeg de levensverwachting bij mannen met 3,6 jaar. Bij vrouwen 2,3 jaar. Ondanks de vetrollen.

    • Stijn Bronzwaer