Liefdesbrief versleuteld? De cel in!

Toegegeven, de laatste jaren heeft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) al heel wat voorstellen gedaan die op gespannen voet staan met privacyrechten. Het downloadverbod, de digitale bevoegdheden van de politie en de wietpas zijn alle drie recent weer langsgekomen.

Van al deze voorstellen was het nut twijfelachtig, maar met het decryptiebevel – de verplichting om versleutelde bestanden op je computer te openen als justitie hierom vraagt – heeft de minister een idee te pakken dat, allereerst, van iedere effectiviteit gespeend is. De straf voor het niet afgeven van je wachtwoord is vaak veel lager dan de straf die je kunt krijgen op grond van het gevonden bewijsmateriaal. Criminelen zullen liever die lagere straf accepteren dan de hogere straf die ze met het afgeven van hun wachtwoord over zich afroepen.

Het decryptiebevel kan bovendien de plank misslaan. Heb je een pakket met liefdesbrieven van je ex versleuteld met een wachtwoord dat je allang vergeten bent? Hup, de cel in!

Vroeger werd het oordeel van een rechter afgewacht voordat iemand werd gestraft, maar dankzij Opstelten ben je straks al strafbaar als je je als verdachte je wachtwoorden niet meer herinnert. Als de minister zegt dat dit plan niet in strijd is met het rechtsbeginsel dat je niet hoeft mee te werken aan je eigen verdachtmaking, bedoelt hij blijkbaar iets anders dan wat ik hieronder versta.

Wieke Timmermans

Voorzitter van de Jonge Democraten