Leger Congo terug in Goma, rebellen dreigen met nieuwe aanval

Een kind kijkt toe hoe de militairen van het Congolese leger eindelijk arriveren. Foto AFP / Phil Moore

Militairen van het leger van Congo zijn gisteravond de belangrijke Oost-Congolese stad Goma weer binnengetrokken. De rebellen die de stad bijna twee weken geleden innamen, namen op drie kilometer afstand van de stadsgrenzen stellingen.

Ze dreigden met een nieuwe belegering als hun eisen niet worden ingewilligd, maar de Congolese president Joseph Kabila heeft nog niet aangegeven of hij met de rebellen in overleg wil treden.

Volgens het akkoord over de terugtrekking, dat onder bemiddeling van Oeganda is gesloten, neemt het Congolese leger de controle over de stad over. M23 zal wel honderd strijders stationeren bij de luchthaven, samen met hetzelfde aantal Congolese militairen, en vredessoldaten van buurland Tanzania en de Verenigde Naties.

NRC Handelsblad schreef gisteren dat veel inwoners van Goma bang zijn dat het leger erger zal zijn dan de rebellen:

“Ze zijn al jaren gevangen tussen losgeslagen milities die plunderen, verkrachten en moorden, en ongedisciplineerde regeringsleger dat feitelijk hetzelfde doet. Congo-expert Jason Stearns waarschuwt dat het ‘slechts een tactische terugtrekking betreft en dat de oorlog verre van voorbij is’. De inname van Goma was een belangrijke overwinning voor de rebellen, die echter niet bij machte waren om de stad van 1 miljoen inwoners te besturen.”

VN: gesteund door Rwanda

Uit rapporten van VN-onderzoekers blijkt dat M23 steun krijgt van Rwanda. Volgens een document van de VN, dat vrijdag naar The New York Times is gelekt, hebben Rwandese troepen geholpen bij de inname van Goma. Groot-Brittannië schortte vorige week 21 miljoen aan ontwikkelingshulp aan Rwanda op wegens zijn steun aan M23.

De hoofdrolspelers Rwanda, Oeganda en Angola zijn er in geslaagd hun bondgenoten onder controle te houden en militaire escalatie te voorkomen na de inname van Goma. Angola hield de Congolese president Kabila af van een aanval op Goma. Oeganda en Rwanda verordonneerden M23 zich uit de stad terug te trekken.

    • Jules Seegers