Kortkolom economie

PostNL stort 84 mln bij in pensioenpot

Rotterdam. PostNL moet 84 miljoen euro bijstorten in de kassen van twee pensioenfondsen. Dat heeft een onafhankelijke geschillencommissie bepaald, meldde het postbedrijf gisteren. Een extra betaling van 49 miljoen euro staat nog open, maar kan worden uitgesteld als PostNL in beroep gaat. Een jaar geleden besloot PostNL niet – zoals afgesproken – bij te storten in de kassen van de twee pensioenfondsen. PostNL wil de pensioenlasten verminderen en vindt dat er te veel financiële risico’s zitten aan het bijstorten. Het wil daarom het systeem van verplicht bijstorten veranderen. De door de fondsen ingeschakelde geschillencommissie heeft nu bepaald dat PostNL toch moet bijstorten. (NRC)

Omzet in de bouw daalt met 6 procent

Rotterdam. In de eerste negen maanden van 2012 daalde de omzet in de bouw met ruim 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het derde kwartaal ging het om een daling van 4 procent. Het aantal faillissementen steeg met 25 procent. Het aantal banen nam af met 17.000 en kwam uit op 355.000. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend bekend heeft gemaakt. De middelgrote bouwbedrijven kregen de hardste klappen: zij hebben te maken met een omzetverlies van zo’n 25 procent. De omzet van de kleine bouwbedrijven daalde met 2 procent, die van de grote bedrijven met 10 procent. (NRC)

Scheepbouwer stopt met column in FD

Rotterdam. Voormalig KPN-topman Ad Scheepbouwer stopt als columnist voor Het Financieele Dagblad. Hij heeft zondag zijn ontslag ingediend bij hoofdredacteur Jan Bonjer uit onvrede over diens besluit om Scheepbouwers column van afgelopen vrijdag niet te publiceren. Daarin had Scheepbouwer zich kritisch uitgelaten over een reconstructie in het FD rond het ziekteverlof van topman Büchner van AkzoNobel. „Er is geen basis voor verdere samenwerking als de columnist wordt gewikt en gewogen door de hoofdredactie”, aldus Scheepbouwer. (NRC)

Dexia verkoopt vermogensbeheertak

Rotterdam. De Frans-Belgische Dexia Bank wil de vermogensbeheertak Dexia Asset Management verkopen en voert hierover exclusieve onderhandelingen met GCS Capital. Dat heeft Dexia vanochtend bekendgemaakt. De vermogensbeheerdertak telt wereldwijd meer dan 550 werknemers en heeft een belegd vermogen van zo’n 80 miljard euro. GCS Capital is een investeringsmaatschappij uit Hongkong. Dexia was één van de eerste Europese banken die gered moest worden. (NRC)

Heineken biedt op rest aandelen APB

Rotterdam. Bierbrouwer Heineken heeft een bod uitgebracht op de resterende aandelen in Asia Pacific Breweries (APB). Het gaat om de ruim 12 miljoen stukken die Heineken bij de recente overname van APB nog niet in handen had gekregen, circa 4,7 procent van het aandelenkapitaal. Heineken biedt 53 Singaporese dollar (33,27 euro) per aandeel. (NRC)