Kortkolom cultuur

Alexander Wang naar modehuis Balenciaga

amsterdam. De Amerikaan Alexander Wang (29) wordt de nieuwe hoofdontwerper van Balenciaga, zo maakte het Franse modehuis gisteren bekend. Hij volgt Nicolas Ghesquière op. Die ging na vijftien jaar plotseling weg bij het huis, dat onder zijn leiding weer een experimenteel en toonaangevend modemerk werd. Balenciaga werd begin vorige eeuw opgericht door de Spaanse couturier Cristóbal Balenciaga, die bekend stond om zijn elegante, sculpturale ontwerpen. Alexander Wangs eigen label met stoere, streetwise vrouwenkleding, is een groot succes bij een jong modepubliek. Zijn benoeming kan worden gezien als een poging van Balenciaga een wat minder elitair label te maken. Wangs eigen merk zal blijven bestaan. (NRC)

BBC maakt serie over roman J.K. Rowling

amsterdam. De BBC gaat een miniserie maken van de roman The Casual Vacancy van J.K. Rowling. De verfilming moet in 2014 uitgezonden worden. „Ik heb altijd het gevoel gehad dat het verhaal, wanneer het verfilmd zou worden, het meest geschikt was voor televisie”, reageerde Rowling, die nauw betrokken zal worden bij het schrijven van het scenario. The Casual Vacancy verscheen dit najaar en is de eerste roman voor volwassenen van de Harry Potter-schrijfster. Ondanks wisselende kritieken is het een wereldwijde bestseller. (NRC)

Kyteman doet beroep op fans voor videoclip

utrecht. Kyteman doet voor zijn nieuwe videoclip een beroep op het publiek. Fans kunnen een bedrag doneren om de clip bij The Mushroom Cloud mogelijk te maken. Colin Benders, Kytemans echte naam, is op zoek naar een bedrag van 5500 euro. Hij wil zich volgende maand met zijn The Kyteman Orchestra twee nachten opsluiten in een loods om de clip, die eind januari moet verschijnen, op te nemen. (Novum)

Huis Amy Winehouse geveild voor 2 mln

londen. Het huis waarin Amy Winehouse vorig jaar overleed, heeft op een veiling 1,98 miljoen pond (2,4 miljoen euro) opgebracht. Haar familie vroeg 2,7 miljoen pond. Na haar dood lieten honderden fans bloemen en kaarsen achter bij het huis in de Londense wijk Camden. (Novum)