Kortkolom buitenland

Griekenland: aanslag op Gouden Dageraad

Athene. In de Griekse industriestadje Asporpyrgos is vanmorgen vroeg een bom ontploft bij het kantoor van de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad. De explosie richtte veel schade aan, niemand raakte gewond. Leden van Gouden Dageraad zijn de afgelopen weken beschuldigd van gewelddadige aanvallen op immigranten. De partij heeft 18 van de 300 parlementszetels. Haar aanhang is gestegen naarmate de economische crisis erger werd. Van verschillende kanten wordt gepleit voor een verbod op de partij. De afgelopen weken zijn leden van Gouden Dageraad een paar keer slaags geraakt met aanhangers van uiterst links. (Reuters)

Leger Colombia doodt 20 rebellen van FARC

Bogotá. Het Colombiaanse leger heeft twintig leden van de linkse guerrillabeweging FARC gedood bij een luchtaanval in het zuidwesten van het land. Dat heeft een commandant gisteren bekendgemaakt. Generaal Jorge Alberto Segura zei dat zestig rebellen zich ophielden in drie kampen, die waren gelokaliseerd met hulp van de lokale bevolking. De aanval komt op het moment dat de Colombiaanse regering en de FARC vredesbesprekingen houden in Cuba. De FARC heeft een eenzijdige wapenstilstand afgekondigd, maar de regering weigert een staakt-het-vuren in acht te nemen. (AP)

Pers Egypte staakt tegen onvrijheid

Kairo. Onafhankelijke en oppositiemedia in Egypte staken vandaag uit protest tegen voortdurende schendingen van de persvrijheid en het ontbreken van garanties voor persvrijheid in de ontwerpgrondwet. Kranten en tv-stations protesteren hiermee ook tegen het decreet waarmee president Mohammed Morsi zich vorige maand uitzonderlijke bevoegdheden toe-eigende. Voor vanavond heeft de oppositie opnieuw tot een betoging op het Tahrirplein opgeroepen. Op 15 december is een referendum over de grondwet gepland. (AFP)

Honderdduizenden volgers @Pontifex

Rotterdam. Hoewel hij nog geen letter getwitterd heeft, heeft paus Benedictus XVI sinds gisteren zijn twitternaam bekend werd, al honderdduizenden volgers. Op 12 december zal de paus zijn eerste tweet versturen. Vanmorgen kreeg de Engelse account er ongeveer iedere seconde een volger bij. Het totaal stond in de loop van de ochtend op meer dan 345.000. De paus gaat ook in andere talen twitteren. Vooral de Spaanstalig account heeft al veel volgers, meer dan 80.000; in het Italiaans waren er ongeveer 30.000 volgers. In zijn eigen taal, het Duits, had de paus vanmorgen ongeveer 8500 volgers. (NRC)

Arrestaties in zaak aanslagen Toulouse

Toulouse. De Franse politie heeft vanochtend twee mensen gearresteerd die hulp zouden hebben geboden aan Mohammed Merah, de dader van de aanslagen in Toulouse dit jaar waarbij zeven mensen om het leven kwamen. Het was nog onduidelijk welke rol de twee verdachten, een man en een vrouw, mogelijk hebben gespeeld bij de aanslagen. (AFP)