Kortkolom binnenland

‘Reële kans’ op eerder vertrek uit Kunduz

Den Haag. Door het aangekondigde vertrek van de Duitse militairen uit Kunduz is er „een reële kans” dat Nederland de politietrainingsmissie daar volgend jaar al moet staken. Dat heeft kolonel Roland de Jong, de Nederlandse commandant in Noord-Afghanistan, tegen de Volkskrant gezegd. De Duitse regering heeft besloten volgend jaar uit Kunduz te vertrekken, terwijl Nederland van plan was daar tot medio 2014 te blijven. De Nederlandse militairen die de lokale politie opleiden zijn voor hun veiligheid afhankelijk van hun Duitse collega’s. Ook verblijven zij op een Duits kamp, dat waarschijnlijk volgend jaar dichtgaat. Defensie laat weten dat er mogelijk Duitse militairen achterblijven om de Nederlanders te faciliteren, of dat deze taak wordt overgenomen door bijvoorbeeld de Amerikanen. (NRC)

Aanhoudingen bij bijeenkomst PKK

Rotterdam. De recherche heeft gisteren in een recreatiepark op Schouwen-Duiveland 55 bezoekers aangehouden bij een geheime bijeenkomst van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De AIVD had justitie getipt dat de beweging daar een bijeenkomst hield, meldde het Openbaar Ministerie. De PKK staat sinds 2002 op de Europese lijst van terroristische organisaties en is sinds 2007 ook in Nederland verboden. Bij de actie werden 150 politiemensen ingezet. (Novum)

Levenslang cel voor moord op de Mientjes

Rotterdam. Fouad el M. is in Marokko in hoger beroep tot levenslang veroordeeld voor de moord in 2003 op twee bejaarde vrouwen uit Nijmegen. Dat meldde het Openbaar Ministerie in Arnhem gisteren. De rechters vonden dat er voldoende bewijs was voor moord. De twee vrouwen heetten allebei Mientje, en werden met messteken om het leven gebracht. El M. vluchtte daarna. Hij werd zeven jaar later gepakt in Casablanca. (Novum)