Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

KNVB wil gesprek met Buitenboys na kritiek - ‘team misdroeg zich eerder’

AMSTERDAM- Het terrein en clubhuis van SV Nieuw sloten ligt er verlaten bij. Alle trainingen zijn afgelast.
AMSTERDAM- Het terrein en clubhuis van SV Nieuw sloten ligt er verlaten bij. Alle trainingen zijn afgelast. Het terrein en clubhuis van SV Nieuw Sloten liggen er verlaten bij. Alle trainingen werden gisteren afgelast nadat de door spelers van Nieuw Sloten mishandelde grensrechter overleed. Foto ANP / Marcel Antonisse

De KNVB heeft een gesprek gehad met het bestuur van voetbalclub Buitenboys na de dood van de mishandelde grensrechter van die club, meldt de NOS. Volgens Buitenboys-voorzitter Marcel Oost heeft de KNVB fouten gemaakt. “Ze hadden er voor ons moeten zijn. Wij zij allemaal vrijwilligers en maken dit nooit mee.”

In het televisieprogramma Pauw & Witteman uitte hij gisteravond felle kritiek op de bond. Oost liet weten pas kort voor de uitzending maandagavond contact te hebben gehad met de KNVB.

KNVB: inspelen op behoeften van de club

Een woordvoerder van de bond zegt dat de afspraak was om gisteravond bijeen te komen. De zegsman laat weten verder Buitenboys waar mogelijk proberen te helpen. “Daarbij spelen we vooral in op de behoeften van de club.”

Grensrechter van de Buitenboys Richard Langeveld, die bij het incident aanwezig was, zei in Pauw & Witteman dat de mishandeling in een mum van tijd voorbij was. Niemand zou de ernst van de mishandeling hebben doorgehad. Ook belde niemand de politie.

‘B1 Nieuw Sloten misdroeg zich eerder’

Het team van de verdachten, de B1 van Nieuw Sloten uit Amsterdam, had al een waarschuwing op zak. De Amsterdamse wethouder Sport Eric van der Burg vertelde vanochtend op Radio 1 dat het team zich al eerder had misdragen.

“Ze hebben zich een tijd geleden collectief verbaal misdragen richting de scheidsrechter. Ze hebben daar schorsingen voor gekregen en van de vereniging een gele kaart. Die hebben gezegd: nog één keer en we trekken jullie uit de competitie.”

Luister hier naar het interview met Van der Burg:

Morgen beslist OM op voorgeleiding verdachten

Het 41-jarige slachtoffer werd zondagmiddag in Almere na een wedstrijd tussen voetbalclubs Buitenboys uit Almere en Nieuw Sloten in elkaar geslagen. De vermoedelijke daders, drie jongens van 15 en 16 jaar van de Amsterdamse club, schopten en sloegen hem tot tweemaal toe. Hij overleed gisteren in een ziekenhuis.

Volgens voorzitter Oost waren vier of vijf spelers betrokken bij de mishandeling. De drie jongens van 15 en 16 jaar zijn aangehouden en zitten vast. Het OM beslist vandaag of de jongens worden voorgeleid.