Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

KNVB: geweld binnen amateurvoetbal is een maatschappelijk probleem

De KNVB wil met het afgelasten van alle amateurwedstrijden komend weekend de aandacht vragen voor de excessen binnen het amateurvoetbal. “We moeten veel meer beseffen dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor wat er gebeurt op het veld”, aldus Anton Binnenmars, KNVB-directeur van amateurvoetbal tijdens de persconferentie vanmiddag.

ALMERE - Directeur amateurvoetbal KNVB Anton Binnenmars staat de pers te woord na een gesprek bij SC Buitenboys. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
ALMERE - Directeur amateurvoetbal KNVB Anton Binnenmars staat de pers te woord na een gesprek bij SC Buitenboys. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Directeur amateurvoetbal KNVB Anton Binnenmars staat de pers te woord na een gesprek bij SC Buitenboys. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De KNVB wil met het afgelasten van alle amateurwedstrijden komend weekend de aandacht vragen voor de excessen binnen het amateurvoetbal. “We moeten veel meer beseffen dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor wat er gebeurt op het veld”, aldus Anton Binnenmars, KNVB-directeur van amateurvoetbal tijdens de persconferentie vanmiddag.

De persconferentie van de KNVB volgde na het incident waarbij afgelopen weekend grensrechter Richard Nieuwenhuizen dusdanig werd mishandeld, dat hij een dag later aan zijn verwondingen bezweek. Zowel Binnenmars als zijn collega Bernard Fransen noemen het geweld in het amateurvoetbal “een maatschappelijk probleem”. KNVB-voorzitter van amateurvoetbal Fransen:

“Er is meer aan de hand, het is een maatschappelijk probleem. We nemen hier verantwoordelijkheid voor. Wij staan natuurlijk wel met onze rug tegen de muur. Jullie kennen de cijfers, daar gaan we ons niet achter verschuilen. Maar alleen kunnen we dit niet doen, dat moet met meerdere partijen.”

‘Attentiewaarde betaald voetbal is groter’

Met de maatregel van de KNVB zijn er dit weekend zo’n 33.000 voetbalwedstrijden afgelast. De wedstrijden binnen het betaald voetbal worden echter wel gewoon voortgezet. KNVB-voorzitter van amateurvoetbal Bernard Fransen stelt dat dit “dit na lange overweging” is besloten. Fransen:

“De attentiewaarde bij het betaald voetbal is vele malen groter. Wij willen een statement maken waar we veel effect mee kunnen bereiken. We hebben er daarom voor gekozen om voorafgaand aan de wedstrijden een minuut stilte te houden. Ook voetballen de spelers met rouwbanden om.”

Binnenmars hoopt wel dat de amateurclubs hun deuren openstellen, ondanks dat er niet gespeeld wordt. Het is van belang om met elkaar na te denken over een oplossing, stelt de directeur. Fransen vult aan dat het noodzakelijk is dat “verschillende partijen moeten bijdragen aan het vinden van een oplossing tegen het geweld”. “We moeten met z’n allen zeggen: jongens dit moet stoppen”, aldus Fransen.

Opstelten: dit is geen incident

Ook minister Opstelten van Veiligheid en Justitie beaamt dat de dood van Nieuwenhuizen het signaal uitgeeft dat er meer aan de hand is. Opstelten:

“Als zoiets gebeurt, moet er meer aan de hand zijn. Zoiets gebeurt niet van de ene op de andere dag zomaar ineens.”

Volgens Opstelten is het nu zaak dat de amateurclubs, het lokale bestuur en de KNVB om tafel gaan. “En ik ben ervoor verantwoordelijk dat degene die dit doen hun straf krijgen”, liet Opstelten weten. De drie verdachten, jongens van vijftien en zestien jaar, worden sinds vanmiddag officieel verdacht van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging. Sinds gisteren zitten ze vast.