Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

KNVB gelast alle wedstrijden in het amateurvoetbal dit weekend af

De vlag hangt halfstok vandaag bij amateurvoetbalclub SC Buitenboys, waar een grensrechter gisteren overleed nadat hij zondag was mishandeld.
De vlag hangt halfstok vandaag bij amateurvoetbalclub SC Buitenboys, waar een grensrechter gisteren overleed nadat hij zondag was mishandeld. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De KNVB heeft besloten dat alle wedstrijden in het amateurvoetbal dit weekend worden afgelast in verband met de dood van de 41-jarige grensrechter. Dat meldt de bond in een persbericht.

Voorafgaand aan alle wedstrijden in het betaald voetbal zal een minuut stilte in acht worden genomen. Ook zullen de spelers en de arbitrage een rouwband dragen. De algemene vergadering voor het amateurvoetbal, die voor dit weekend gepland stond, wordt tot nader order uitgesteld.

De KNVB heeft dit besloten na een gesprek met twee bestuursleden van SC Buitenboys. Om 17.00 uur geeft de KNVB een persconferentie om het besluit toe te lichten. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen:

“Het is onvoorstelbaar dat zoiets op een voetbalveld plaatsvindt. Dit zijn de vrijwilligers waar onze sport op bouwt, waar we niet zonder kunnen. Zonder respect, geen voetbal. Het is daarom dat we in het betaald voetbal ook stil willen staan bij deze verschrikkelijke situatie. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van Richard Nieuwenhuizen.”

De 41-jarige Nieuwenhuizen overleed gisteren in het ziekenhuis aan zijn verwondingen nadat spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten hem tot tweemaal toe hadden geslagen en geschopt na een wedstrijd tegen Buitenboys in Almere. De drie verdachten van 15 en 16 jaar worden verdacht van doodslag.