Klok schittert in zijn eigen specialiteit: verdwijnen

Show

The Houdini Experience, door Hans Klok, e.a. Gezien: 29/11 in Nieuwe Luxor, Rotterdam. Tournee t/m 5/2. Inl. stardustcircus.com ****

„Fantastisch”, schreef The Times. Adembenemend”, vond de Evening Standard. „Ik heb elke minuut genoten”, meldde de man van de Daily Telegraph. Kortom: toen Hans Klok zijn show The Houdini Experience dit voorjaar vijf weken lang in Londen speelde, oogstte hij enthousiaste bijval. En nu hij met diezelfde productie in Nederland op tournee is, kan worden vastgesteld dat er aan die Londense kritieken weinig overdreven is: Klok behoort tot de beste illusionisten ter wereld.

Hij spiegelt zich hier aan zijn grote voorbeeld Harry Houdini (1874-1926), bijgenaamd de boeienkoning, die vooral uitblok in ontsnappingstrucs. Klok heeft ze ook op zijn repertoire: hij bevrijdt zich uit zijn ketenen in een tank vol water en hij maakt zich uit een keurslijf los als hij ondersteboven hangt aan een brandende grijper. En daarnaast schittert hij in zijn eigen specialiteit: de razendsnelle verschijn- en verdwijntrucs, soms geassisteerd door enkele artiesten uit het sterke ensemble dat zijn omlijsting vormt – topnummers uit het circuscircuit zoals twee krachtpatsers die elk een spagaat vormen terwijl ze op elkaars voeten steunen, en een buigzame mevrouw die piano spelend in de lucht komt te hangen en aldus zelfs koppeltje duikt.

In een stijl die deels verwijst naar negentiende-eeuws variété en af en toe ook naar een Venetiaans carnaval, spelen Klok en de zijnen een voyante show die zich hooguit iets te vaak herhaalt. Want zo veel verschillende manieren om iemand te laten verdwijnen (en weer verschijnen) zijn er nu óók weer niet.

    • Henk van Gelder