Iran claimt opnieuw onderschepping Amerikaanse drone - VS ontkennen

Het Amerikaans verkenningvliegtuigje dat vorig jaar door Iran naar beneden werd gehaald. Foto EPA

De Iraanse revolutionaire garde claimt, net zoals een jaar geleden, er in geslaagd te zijn een onbemand Amerikaans verkenningstoestel neer te halen. De Amerikaanse marine ontkent tegen persbureau Reuters de claim en zegt dat ze recentelijk geen drones zijn kwijtgeraakt in de Perzische Golf.

De Sea Eagle, die al een paar dagen boven de Perzische Golf verkenningen uitvoerde en gegevens verzamelde, werd door de marine-luchtverdediging van de garde onderschept toen hij het Iraanse luchtruim binnendrong, zei commandant Ali Fadavi tegen de Iraanse staatstelevisie. De televisie toonde beelden van het toestel, dat intact leek te zijn. Fadavi gaf verder geen bijzonderheden en zei evenmin wanneer de onderschepping precies had plaatsgevonden.

Vorig jaar kreeg Iran ook een Amerikaanse drone in handen

De VS werden in 2011 ook in verlegenheid gebracht. Toen claimde Iran een spionagetoestel van de CIA naar de grond te hebben gehaald dat vanuit Afghanistan of Pakistan was binnengedrongen. Dagenlang claimde Iran een onbemand Amerikaans verkenningvliegtuig, een RQ-170 Sentinel, naar beneden te hebben gehaald.

Beelden van het spionagevliegtuigje bleven echter uit, waardoor Teheran de indruk wekte te bluffen dat ze daadwerkelijk over het wrak beschikten. Later werden beelden vrijgegeven en liet Teheran weten belangrijke data uit de Sentinel te hebben gehaald.

Iran toont de RQ-170 Sentinel
http://www.youtube.com/watch?v=_MrVihH3r3g

Vorige maand nam Iran boven de Golf een Amerikaanse Predator onder vuur. Het Pentagon zei dat dit gebeurde boven internationale wateren, maar volgens Iran schond het toestel zijn luchtruim. Het incident op 1 november verhoogde de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran, waar internationale sancties tegen zijn afgekondigd in verband met zijn verdachte nucleaire activiteiten.

    • Lex Boon