Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Inventarisatie NRC: Senaat is tegen enkele cruciale plannen Rutte II

Vandaag beginnen de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer. ANP / Evert-Jan Daniels

Het afschaffen van de ov-studentenkaart en de basisbeurs, de corporatieheffing, en de samenvoeging van drie provincies lijken te stranden in de Eerste Kamer. Voor die voorstellen is nauwelijks steun te vinden bij de oppositie. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad van bijna dertig belangrijke kabinetsplannen.

Bij enkele andere plannen uit het regeerakkoord II lijkt het erom te spannen. Dan gaat het bijvoorbeeld om het verkorten van de WW-duur, het inperken van het belastingvrij sparen voor het pensioen, en de heffing op grote financiële transacties.

Maar opvallend is dat het kabinet-Rutte II een groot deel van zijn plannen en hervormingen met hulp van een of meerdere oppositiepartijen gewoon lijkt te kunnen uitvoeren, ook al heeft het geen meerderheid in de Eerste Kamer. Zelfs rechtse maatregelen als de strafbaarstelling van illegaliteit en eisen aan mensen die bijstand ontvangen kunnen doorgang vinden, dankzij de PVV van Geert Wilders. Wilders:

“Het liefst zorgen we dat dit kabinet zo snel mogelijk valt. Maar voorstellen waar het niet over gaat vallen, zullen we op hun merites beoordelen en de goede steunen.”

Wilders wil niet specifiek zeggen welke initiatieven hij omarmt.

Dit gaat vrijwel zeker door:

 • Beperking van de ontslagvergoeding
 • Snellere verhoging van de AOW-leeftijd
 • Minder plek op sociale werkplaatsen
 • Jeugdzorg naar gemeenten
 • Hoger eigen risico in de zorg
 • Minder hypotheekrenteaftrek
 • Minder ontwikkelingshulp
 • Bijstand onder voorwaarden
 • Strengere Voetbalwet
 • Online kansspelen legaal
 • Geen wilde dieren in het circus
 • Opslag op de energierekening
 • Bezuinigingen op de publieke omroep
 • Weigerambtenaar verdwijnt
 • In de cel wachten op hoger beroep
 • Minder langdurige zorg (AWBZ)
 • Grotere rol verzekeraars

Dit gaat zeker niet door:

 • Huurverhogingen
 • Een sociaal leenstelsel
 • OV-Studentenkaart verdwijnt
 • Een superprovincie in de Randstad

Hierbij gaat het er om spannen:

 • Kortere WW
 • Bezuinigingen op de infrastructuur
 • Inperking belastingvrij pensioensparen
 • Inkomensnivellering
 • Transactietax voor banken
 • Strafbaar stellen van illegaliteit
 • Versobering van de kindregelingen

Kabinet heeft acht zetels te weinig voor meerderheid

Het kabinet van VVD en PvdA heeft in de senaat slechts dertig zetels, acht te weinig voor een meerderheid. Pas in 2015 zijn er weer Eerste Kamerverkiezingen. En dus moet het kabinet de komende jaren voor elk wetsvoorstel steun zoeken bij de oppositie. Dat kan bij het CDA (11 zetels), de PVV (10), of de SP (8). Ook kan Rutte bij kleinere partijen als D66, GroenLinks en de ChristenUnie een meerderheid ‘bij elkaar shoppen’. Het is voor het eerst sinds 1918 dat een kabinet zo lang met een minderheid in de Eerste Kamer te maken heeft.

In de Eerste Kamer vinden vandaag de Algemene Politieke Beschouwingen plaats, een debat over het regeerakkoord. Meekijken kan via Politiek 24. Lees in NRC Handelsblad of in de digitale editie meer over de houding van de Eerste Kamer tegenover de belangrijkste kabinetsplannen.