‘Iedere club moet naar zijn eigen rol kijken’

Excessen hard aanpakken werkt, zegt de KNVB. Maar op het incident bij Buitenboys heeft de voetbalbond te laat gereageerd.

Geweld op en rond de voetbalvelden is volgens Anton Binnenmars nooit helemaal uit te bannen. „We hebben te maken met een maatschappelijk probleem”, zegt de directeur amateurvoetbal van de KNVB. „Zinloos geweld en agressie komen overal in de samenleving voor. Het is dan ook zaak dat we zijn allen meedenken om excessen zoveel mogelijk te voorkomen. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen.”

Welke stappen gaat de KNVB ondernemen?

Binnenmars: „We gaan vandaag in overleg met de voetbalclub Buitenboys om te bespreken hoe zal worden stilgestaan bij de dood van de grensrechter. Dat moet op waardige wijze gebeuren. Dat gaat in overleg met de club en de familie. Daar wil ik nu dan ook verder niets over zeggen.”

De KNVB zou volgens de club nogal laat in actie zijn gekomen. Deelt u die kritiek?

„Ja, we hebben niet snel genoeg gereageerd. We hebben aanvankelijk een te afwachtende houding ingenomen. Wij hebben gewacht op een telefoontje van de club en de club zat op ons te wachten. Dat was niet goed. Gistermiddag hebben we contact geprobeerd te leggen. Dat had in de ochtend al moeten gebeuren.”

De KNVB heeft sinds vorig seizoen juist de aanpak van excessen in het amateurvoetbal verscherpt. Heeft dat niet geholpen?

„Dat beleid heeft zeker vrucht afgeworpen. We zijn strenger gaan straffen en het aantal excessen is gedaald.”

Toch zal er misschien na de dood van de grensrechter worden aangedrongen op andere maatregelen. Hoe kijkt u daar tegenaan?

„Dat is in the heat of the moment heel goed te begrijpen. Als wij zouden weten hoe we dergelijke verschrikkelijke voorvallen kunnen voorkomen, zouden we direct in actie komen. Het is vooral zaak dat binnen een club iedereen naar zijn eigen rol kijkt. Dat geldt voor bestuursleden, trainers, leiders en spelers. Iedereen kan bijdragen aan de sfeer langs het veld.”

Juist voor dit seizoen is besloten dat jeugdspelers niet meer levenslang uitgesloten kunnen worden. De maximale straf is nu een schorsing van drie jaar. Moet dat worden teruggedraaid?

„Dat is mede op verzoek van de clubs gebeurd. In de normale rechtspraak heb je ook te maken met verschillen tussen volwassenen en jeugd. Maar er bestaat altijd de mogelijkheid voor de KNVB om in uitzonderlijke gevallen strenger te straffen.”

Heeft de KNVB het geweld in het amateurvoetbal helemaal in kaart?

„Dat denken wij wel. Natuurlijk zal het voorkomen dat in de onderste regionen niet altijd alles wordt gemeld. Dat is niet goed. We doen een beroep op iedereen dat wel te doen.”