Hulpsint

De een krijgt een brok in de keel, de ander moeders op schoot. Sinterklazen over hun werk.

Jan Duijvis (68)

was communicatieadviseur bij de gemeente Zaanstad. Al 21 jaar Sint bij de intocht in Zaandam, op scholen en crèches.

„Op het moment dat ik zo’n tweeduizend kinderen op de kade met verwachtingsvolle gezichten naar me zie kijken, krijg ik een brok in mijn keel. Maar het gaat niet altijd vlekkeloos. Twaalf jaar geleden sloeg de nieuwe schimmel op hol. Voor het oog van duizend mensen heb ik mij toen van het paard af moeten laten glijden. Daar moet ik nog steeds van slikken. Een sinterklaas moet statig zijn. Hij moet geduld hebben en lichtelijk vermanend spreken tegen zijn pieten. Ik probeer een autoriteit te zijn, een bisschop. Een sinterklaas moet niet wild zwaaien maar een rustige, wuivende beweging maken vanuit zijn elleboog. Je kan het afkijken bij de koningin of de paus.”

    • Liza van Lonkhuyzen