Hier blijft de sneeuw wel liggen

TOPSHOTS Roofs are covered with snow in Freudenberg, western Germany, on December 2, 2012. Meteorologists forecast temperatures around freezing point for the coming days.AFP PHOTO / HARTMUT REEH GERMANY OUT AFP

Waar het bij ons nog iets te warm was voor een permanent wit laagje, bleef de sneeuw op de daken van het Duitse Freudenberg, ten oosten van Keulen, wel liggen.

De afgelopen dagen viel in Nederland de eerste sneeuw van de winter. Maar omdat het niet zo koud was, heeft de neerslag voor minder problemen gezorgd dan vooraf werd gevreesd. Op Schiphol bleven ernstige vertragingen en annuleringen uit en op de weg zorgden sneeuw en regen gisteren voor slechts iets langere files dan normaal. Op het spoor was ’s ochtends wel sprake van vertraging, maar alleen doordat de NS uit voorzorg minder treinen liet rijden in de Randstad.

De meeste sneeuw viel gisterochtend in het midden van het land. In Utrecht lag rond 11.00 uur 1 à 2 centimeter sneeuw. Maar uiteindelijk ging in het hele land de sneeuw over in regen.

De komende dagen zullen er meer winterse buien over het land trekken. Door de dalende temperaturen kan er vanavond al een sneeuwdekje ten zuiden van de rivieren ontstaan.

Maar voor serieuze vorst en kou moeten we momenteel in Scandinavië zijn, waar het ook ’s middags nog 8 tot 15 graden vriest.