Halsema onderzoekt bestuurders Amarantis

Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema gaat onderzoek doen naar mogelijk onrechtmatig handelen door oud-bestuurders van scholenconglomeraat Amarantis. Dat maakte minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) gisteren bekend bij de presentatie van het rapport van de commissie die de ondergang van Amarantis onderzocht.

Halsema moet uitzoeken wat er waar is van de beschuldigingen die de commissie ter ore zijn gekomen. Zo zouden bestuursleden twee auto’s met chauffeur, een eersteklas ov-kaart én een taxivergoeding hebben gehad. Ook zou er werk zijn gegund aan bevriende bedrijven.

Bert Molenkamp, voorzitter van het college van bestuur van Amarantis van 2007 tot 2011, kocht in 1999 privé een pand van ROC ASA, een van de scholen waaruit Amarantis ontstond. Hij deed het in 2011 met veel winst van de hand. In een verklaring die Molenkamp gisteravond verspreidde, stelt hij dat hij voor het huis indertijd de taxatiewaarde betaalde en dat er sprake was van een open inschrijving voor alle medewerkers van ROC ASA. Zijn auto was, aldus Molenkamp, „een middenklasse auto binnen de norm”.

De belangrijkste conclusie van de commissie-Amarantis is dat het toezicht op de instelling op alle niveaus tekortschoot. Ook elders in de sector zijn daar problemen mee, zo blijkt uit een rapport dat begint volgend jaar verschijnt, maar waarover onderwijsbond AOb vandaag al publiceert op zijn website.

Het mbo stelde in 2009 een gedragscode op voor besturen, maar de naleving daarvan is gebrekkig. „Colleges van bestuur en raden van toezicht zijn niet open over de besluitvorming”, aldus de AOb. „De gemaakte afspraken over de integriteit, zelfkritisch zijn en actieve openbaarheid worden door raden van toezicht en colleges van bestuur niet nageleefd.”