Geplaagd Nokia verkoopt hoofdkantoor

Interieurshot van het Nokia House nabij Helsinki. Foto Flickr / whatleydude

Nokia is van plan het hoofdkantoor nabij Helsinki in de verkoop te doen. Vastgoedinvesteerders zouden het pand voor een slordige 170 miljoen euro willen overnemen. De geplaagde telefoonfabrikant blijft op zoek naar bezuinigingsmaatregelen.

De belangrijkste financiënman binnen Nokia, Timo Ihamuotila, verklaart tegenover AP dat de deal waarschijnlijk voor het eind van het jaar al rondkomt. Met deze kostenbesparing blijft de richtlijn gehandhaafd om de core business van het bedrijf niet aan te tasten.

Nokia blijft na verkoop van het hoofdkantoor wel gewoon zitten waar het zit. Het markante pand, een glasgebouw rond een stalen constructie bekend als het Nokia House, wordt sinds 1997 bewoond door het Finse bedrijf.

Nokia probeert al tijden wanhopig iets terug te winnen van het vervlogen marktleiderschap dat het ooit bezat in de mobiele telefonie. De Finnen hebben nooit weten aan te haken bij de opkomst van smartphones en werden voorbijgestreefd door concurrenten als Samsung, HTC en Apple. De release van nieuwe smartphonelijn Lumia heeft daar nog weinig aan kunnen veranderen.

Nokia maakte eerder al bekend tienduizend banen te schrappen en efficiënter te gaan werken om eind 2013 anderhalf miljard aan kosten bezuinigd te hebben.

    • Jules Seegers