Geen voetbal in Almere na dode

Komend weekend wordt in Almere niet gevoetbald, nadat gisteren de grensrechter die zondag was mishandeld is overleden. Dat hebben de clubs in Almere vanmorgen besloten.

De jongens die betrokken waren bij de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen kunnen maximaal voor drie jaar worden geschorst. De KNVB heeft juist dit jaar besloten levenslange uitsluiting te schrappen als maatregel. De grensrechter uit Almere overleed gistermiddag aan zijn verwondingen. Zondag was hij na de wedstrijd Buitenboys B3-Nieuw Sloten B1 door jongens van de bezoekende club geschopt en geslagen. Een paar uur later zakte hij in elkaar en werd hij in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Minister Schippers (Sport, VVD) noemt het verlies „verschrikkelijk” . Onderzoek leidde gisteren tot de arrestatie van drie spelers van Nieuw Sloten. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

Het B1-elftal van Nieuw Sloten kreeg eerder dit jaar al een collectieve gele kaart voor verbale agressie tijdens een wedstrijd. Toen zijn enkele voetballers geschorst. Ook het A1-team was in oktober betrokken bij een incident. Een van de spelers raakte in gevecht met toeschouwers. Er werden schorsingen van 9 en 18 maanden opgelegd. Het bestuur van Nieuw Sloten heeft gisteren de B1 uit de competitie gehaald en de drie gearresteerde spelers geroyeerd.

De club Buitenboys had gisteren kritiek op de KNVB, omdat de bond niets van zich liet horen. De KNVB geeft toe dat er fouten zijn gemaakt.