Fyra tussen Breda en Antwerpen

Er komen snelle treinen tussen Breda en Antwerpen, maar de snelle verbinding tussen Den Haag en Brussel gaat definitief niet door. Dat is de uitkomst van een compromis tussen België en Nederland over de internationale treinverbindingen.

Het compromis betekent dat de Fyra tussen Amsterdam en Brussel vanaf december kan gaan rijden, zo schrijft staatssecretaris van infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) aan de Tweede Kamer. Vanaf januari zal er 16 keer per dag een Fyra vanaf Amsterdam richting Brussel vertrekken. Deze treinen, waar toeslag voor moet worden betaald, komen bovenop de dagelijkse acht Thalys-treinen tussen Parijs en Amsterdam.

De snelle treinverbinding tussen Den Haag en Brussel gaat definitief niet door. Ook Mansveld concludeert nu dat deze verbinding „financieel niet haalbaar is”. Daarmee komt er geen alternatief voor de Benelux-trein tussen Amsterdam en Brussel via Den Haag. Het schrappen van deze verbinding door NS leidde tot veel protesten. Om reizigers uit Den Haag tegemoet te komen, zal NS ervoor zorgen dat overstappers in Rotterdam alleen het perron hoeven over te steken.

Met het compromis komt er een einde aan elf jaar gesteggel over de treinverbindingen tussen Nederland en België. De oorspronkelijke plannen voor de HSL-Zuid voorzagen ook in een snelle trein tussen Den Haag en Brussel, via Breda. Het Belgische NMBS vond deze verbinding echter onrendabel. Afspraken uit 2005 door de toenmalige ministers Peijs en Vande Lanotte werden door de NMBS niet uitgevoerd. Zo weigerden de Belgen de benodigde treinstellen aan te schaffen. Minister van Verkeer Schultz (VVD) besloot daarop de samenwerking tussen NMBS en NS niet goed te keuren. Het ministerie nam bovendien juridische stappen. Die procedure is nu van de baan, aldus Mansveld.

Voor treinreizigers uit Brabant en Zeeland betekent het compromis een vooruitgang. Vanaf april gaat acht keer per dag een Fyra rijden tussen Breda en Antwerpen. Voor de trein is geen reservering nodig en er geldt geen toeslag. Ook Zeeland wordt beter verbonden: door het schrappen van de Benelux-trein is er ruimte voor een tweede intercity naar Amsterdam, via Schiphol.