Excessen rond de velden

De vermoedelijke daders zijn gepakt en zitten in een politiecel. Hun voetbalclub heeft ze voor de rest van hun leven hun lidmaatschap ontnomen. Ze zijn bij de KNVB aangemeld voor een levenslang royement. Als dat wordt gehonoreerd, zullen ze nooit meer in georganiseerd verband kunnen voetballen. De vraag ligt gevoelig, maar moet hier toch worden gesteld: is dat nog wel proportioneel als het om kinderen gaat?

Wat kan er meer worden gedaan dan deze toepassing van het tuchtrecht en waarschijnlijke inschakeling van het strafrecht om excessen op en rond de voetbalvelden te voorkomen, zoals die zich afgelopen zondag voordeden in Almere?

Na de jeugdwedstrijd tussen Buitenboys B3 en Nieuw Sloten B1 werd de grensrechter, een lid van Buitenboys, door spelers van Nieuw Sloten, jongens van 15, 16 jaar, tot twee keer toe mishandeld. Gisteren overleed de 41-jarige Richard Nieuwenhuizen.

Voetbalbond KNVB, die aanvankelijk nogal passief reageerde, toonde zich „diepgeschokt”. Bij Buitenboys is het verdriet groot. Nieuw Sloten, een voetbalclub uit Amsterdam, betoonde zijn diepe medeleven en heeft al zijn activiteiten opgeschort, zowel trainingen als wedstrijden.

Het hoort allemaal te gebeuren. Maar het zal de algemene verontwaardiging over de dood van een grensrechter, een „voetbalvader”, aldus de KNVB, niet wegnemen. Zoals er eerder de schok was over de 77-jarige toeschouwer die vorig jaar in Amsterdam een karatetrap van een speler kreeg. Het slachtoffer is overleden, de dader, een 32-jarige man, is vorige week tot drie jaar gevangenis veroordeeld.

De KNVB maakte in augustus bekend dat voor het eerst sinds jaren het aantal excessen op en rond voetbalvelden was afgenomen. De eerder aangekondigde, strengere aanpak leek te werken. Misschien is dat ook zo, al valt niet na te gaan hoeveel excessen zich voordoen die niet worden gemeld. In het voetbalseizoen worden elk weekend in heel Nederland 20.000 tot 30.000 wedstrijden gespeeld.

In de politiek klinkt nu ook weer de roep om een ‘keiharde aanpak’, maar wat is dat? De KNVB zou meer moeten doen, maar hoe? De verantwoordelijkheid ligt primair bij de spelers en hun clubs en, als het om kinderen gaat, bij hun ouders. Clubs kunnen niet duidelijk genoeg zijn, niet alleen met hun sancties, maar vooral met hun preventieve beleid. In elk clubhuis, in elk clubblad en op elke clubwebsite moet met grote letters worden vermeld: geweld, ook na een wedstrijd, wordt zwaar bestraft. Voetbal is een spel, het hoort sportief gespeeld te worden. Wie dat niet kan opbrengen, is niet welkom.