Europese ministers bereiken geen akkoord over bankentoezicht

Cyprus' Finance Minister Vassos Shiarly listens to his Irish counterpart Michael Noonan (R) during an European Union finance ministers meeting in Brussels December 4, 2012. EU finance ministers discuss proposals for a single supervisory mechanism for banks on Tuesday. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: BUSINESS POLITICS) Vassos Shiarly, minister van Financiën in Cyprus (l) met zijn Ierse collega Michael Noonan tijdens het overleg in Brussel. Foto Reuters / Francois Lenoir

De EU-ministers van Financiën zijn er vandaag niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over een uniek mechanisme voor de bankentoezicht in het eurogebied, meldt persbureau AFP. De politici komen 12 december weer bijeen voor een nieuwe poging.

De minister van Cyprus, Vassos Shiarly, heeft vertrouwen in de gang van zaken en meent dat een akkoord nabij is. Shiarly:

“Ik denk dat we een deal naderen. Er resten nog enkele problemen waar we uit proberen te komen.”

Michel Barnier, Europese commissaris voor Financiële Diensten, beaamt het optimisme van Shiarly. “We zijn bereid de komende dagen hard te werken om een compromis te bereiken”, aldus Barnier. De eurocommissaris gaf ook aan dat de Europese Centrale Bank waarschijnlijk begin volgend jaar start met supervisie op banken.

Schäuble: strikte scheiding tussen ECB en beleid eigen land noodzakelijk

De Duitse minister Wolfgang Schäuble kaart aan dat het noodzakelijk is een strikte scheiding te betrachten tussen de functies van de ECB en het beleid gehandhaafd door de afzonderlijke landen. De ECB ontkracht echter de zorgen van Schäuble en stelt dat de organisatie supervisie kan leveren zonder ingrijpende veranderingen door te voeren.

De Europese ministers kwamen in Brussel uiteen voor een gevoelig thema, de bankentoezicht. Het Verenigd Koninkrijk, maar ook Duitsland willen de greep op hun banken niet verliezen aan de ambtenaren van de Europese Centrale Bank.

    • Jeannine Julen