‘Eggers, Smith en Caro schreven beste boeken van 2012’

British author Zadie Smith in 2005. Zadie Smrith (Foto AP)

A Hologram for the King, NW en een non-fictieboek over de bestuursperiode van de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson behoren volgens de NY Times tot de beste boeken die het afgelopen jaar verschenen.

De tien beste boeken van 2012 zijn volgens de New York Times geschreven door Zadie Smith, Dave Eggers, Hilary Mantel, Chris Ware, Kevin Powers, Katherine Boo, Andrew Solomon, Robert A. Caro, Jim Holt en David Nasaw.

Dat is op de website van de Amerikaanse krant te lezen.

Mantels roman Bring up the Bodies, die ook al de Britse Booker Prize won, is volgens NYT ‘fascinerend en spannend’, terwijl Smiths NW ‘borend’ is en ‘waarheden over geld, identiteit en seks blootlegt’, terwijl Eggers in A Hologram for the King de absurditeit van Beckett zou benaderen. Verder is er onder andere lof voor de roman die Kevin Powers schreef over zijn ervaringen als Amerikaans soldaat.


Op nonfictie-gebied is er lof voor Behind the beautiful forevers van Katherine Boo, een boek over de stad Bombay in India, dat zo goed geschreven is dat het Dickens naar de kroon steekt.

Een geslaagde poging antwoord te krijgen op de klassieke vraag ‘waarom er iets is, en niet niets’ is te vinden in Jim Holts Why does the world exist?

 

    • Sebastiaan Kort