Discussie over gruwelijke foto New York Post: plaatsen of niet?

Grote ophef in de VS over een foto op de voorpagina (kijk hier) van de New York Post vandaag. Op de foto is te zien hoe een man het perron probeert op te klimmen, terwijl achter hem de metro aan komt rijden. De tekst bij de foto luidt: ‘Pushed on the subway tracks, this man is about to die’.

De man op de foto is Ki Suk Han, een 58-jarige inwoner van Queens. Han deed iets wat veel mensen vandaag de dag niet zo snel meer doen - en misschien met recht want hij moest dat wel met de dood bekopen: hij sprak een andere man op zijn vervelende gedrag aan. De man die de krant als “emotionally disturbed” omschrijft, viel wachtenden lastig op het perron. De groep mensen ging aan het ene eind van het perron staan, maar Han stapte op de man af en voerde een discussie met hem.

De man duwde Han vervolgens op de rails tot ontzetting van de omstanders, die de aanrijdende metro probeerden te waarschuwen met veel geschreeuw. De bestuurder vertelde later dat hij niet meer op tijd kon remmen. Han werd een paar meter meegesleurd en overleed later in het ziekenhuis. Umar Abassi, freelance fotograaf van de krant stond wel dichtbij, maar was naar eigen zeggen “niet sterk genoeg” om Han de helpende hand te bieden. In plaats daarvan nam hij een aantal foto’s en probeerde met zijn flitslicht de bestuurder “te waarschuwen”.

Lezers reageren kritisch op uitleg fotograaf

Lezers van de krant vragen zich echter wel af waarom Abbasi niet te hulp is geschoten, maar in plaats daarvan foto’s nam. Hoewel de New York Post voor Abassi in bres springt, blijft het toch een beetje onduidelijk en de uitleg van Abassi ietwat onbevredigend. Stond hij als aan de grond genageld? Maar hij kon echter wel zijn camera pakken. Han ziet er niet uit alsof hij driehonderd kilo weegt. Als lezer vraag je je af, is Abbasi soms gehandicapt of invalide dat hij Han geen hand kon toesteken?

De dader, die na de duw wegrende, is inmiddels opgepakt door de politie meldt de New York Times.

    • Anouk Eigenraam