Morsi verlaat paleis na oprukkende demonstranten

Demonstranten roepen slogans en waaien met de nationale vlag op het Tahrirplein in Kairo tijdens de tweede grote demonstratie tegen Morsi. Vorige week was er ook al een massaal protest. AP / Maya Alleruzzo

Duizenden demonstranten in de Egyptische hoofdstad Kairo zijn massaal opgetrokken naar het presidentieel paleis. De Egyptische president Morsi heeft zijn paleis inmiddels verlaten, meldt Reuters. Tijdens de massademonstratie raakte de oproerpolitie ook slaags met demonstranten.

De politie vuurde traangas af om de demonstranten ervan te weerhouden op te rukken naar het presidentieel paleis. Het geweld escaleerde toen de demonstranten de door de politie opgeworpen barricade van prikkeldraad omver wierpen, een paar honderd meter van het paleis. De demonstranten protesteren tegen de recente machtsgreep die Morsi recent deed met de invoering van een aantal maatregelen.

Sommige demonstranten roepen op tot de val van het regime in de demonstratie die door hen de “laatste waarschuwing” wordt genoemd aan het adres van Morsi. De menigte riep leuzen als “Vrijheid of we sterven”, “Morsi, onwettig! Brotherhood, onwettig!” en “Weg met deze hondenzoon. De macht aan het volk!”. Hussein Abdel Ghany, woordvoerder van de oppositie:

“Onze marsen protesteren tegen de tirannie en de machtsgreep, en we zullen niet rusten totdat aan onze eisen tegemoet gekomen is.”

Abdelrahman Mansour, een bekende politieke activist, zei op het Tahrirplein:

“De president denk dat de oppositie te zwak is. Vandaag laten we zien dat de oppositie een kracht is waarmee rekening moet worden gehouden. Wij zeggen ‘nee’ tegen autocratie. Morsi moet praten met ons en luisteren naar wat we te zeggen hebben.”

Acht kranten kwamen niet uit vandaag uit protest

Zeker acht invloedrijke Egyptische dagbladen verschenen vandaag niet uit protest tegen Morsi en de restricties aan de vrijheid van pers die in het voorstel voor de grondwet staan. Verschillende private tv-zenders zullen morgen op zwart staan. Alsof er niets aan de hand was hield de Egyptische president eerder vandaag besprekingen met zijn regering over het aanstaande referendum en het voorstel voor de grondwet.

    • Anouk Eigenraam