Deens toptalent Fisher is een overijverige denker

Ajax-talent Viktor Fischer beleefde zaterdag zijn doorbraak tegen PSV. Vanavond staat hij in de basis tegen Real. „Ja, ik kon naar grotere clubs.”

Viktor Fischer beleefde afgelopen weekend met zijn doelpunt en assist in de gewonnen wedstrijd tegen PSV (3-1) zijn doorbraak in het eerste van Ajax. Maar voor internationale topclubs behoeft de 18-jarige Deen allang geen introductie. Die kennen hem al sinds zijn vroege tienerjaren. Fischer: „Ja, ik kon naar een grotere club. Maar Ajax past het best bij mij. Hier gaat het niet om hoe sterk je bent, zoals vaak bij Engelse clubs. Het gaat hier echt om techniek. De rest kan je leren in het krachthonk.”

In de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid maakt hij vanavond zijn opwachting in de basiself van Ajax, dat strijdt voor de laatste Nederlandse eer in Europa. Als Ajax verliest in Santiago Bernabéu is de Amsterdamse club alleen uitgeschakeld voor een vervolg in de Europa League, als Manchester City wint bij Borussia Dortmund.

Fischer is na de twintigjarige Ajacied Christian Eriksen „de new thing” in Denemarken, zegt assistent-trainer Kenneth Perez van Ajax A1. Deze Deen zag hoe Ajax Fischer op zijn zestiende voor een bedrag van 1,3 miljoen euro overnam van de Deense club Midtjylland. Nooit eerder betaalde Ajax zoveel voor zo’n jonge speler.

Dat bedrag „was een horde” zei Danny Blind gisteren in De Telegraaf. „Maar daar keken we meteen over heen.” Blind was manager technische zaken in die tijd, voorjaar 2011, en had van de Scandinavische Ajax-scout een dvd gekregen over opnieuw een talentvolle Deen. Toen hij zelf ging kijken in Denemarken, besloot hij meteen: kopen. Desgevraagd zegt Blind: „Het is absoluut een toptalent. Een jongen die in de zestien koelbloedig blijft en het overzicht behoudt om te zien wie er beter voor staat. En dat alles zonder dat het ten koste gaat van handelingssnelheid.”

Hij is misschien een tikkeltje overijverig. Zó graag wilde Fischer zijn debuut maken in het eerst van Ajax, dat hij in de aanloop naar de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV begin augustus even vergat dat hij er eigenlijk nog niet klaar voor was. „Je moet laten zien wat je kan, anders word je teruggezet naar de A1 of Jong Ajax”, zei Fischer afgelopen vrijdag na de ochtendtraining. „Ik moest en zou spelen.”

Het werd destijds geen droomdebuut in de Arena. Een 4-2 nederlaag, zelf geen enkele rol van betekenis. Fischer toen: „De druk van 55.000 toeschouwers is wel wat anders dan die van de tweehonderd man die je gewend bent. Ik was enorm nerveus en al na vijf minuten moe.” Het was een hard gelag voor het toptalent toen Frank de Boer hem meteen terugstuurde naar Ajax A1.

Daar ving Perez hem op. Hij ziet vooral „een denker” in zijn jonge landgenoot. „Wie veel denkt, die twijfelt ook vaak. Viktor heeft dat soms te veel. In voetbal moet je dingen gewoon laten gebeuren.” Dat Fischer na de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal teruggezet werd naar de A1 „was even hard voor die jongen”, zegt Perez. „Het is een delicate leeftijd. Het is de laatste stap, hij had er al aan geroken en dan moet je een pas op de plaats maken. Maar ik denk dat het goed voor hem was zo’n beslissing te moeten verwerken.”

Dat was vier maanden geleden. „Ik heb meer rust in mijn lichaam nu”, weet Fischer. Intussen kan trainer De Boer nauwelijks meer om hem heen.

    • Bart Hinke