De Eerste Kamer gaat het kabinet-Rutte II niet dwarsbomen

Kabinet-Rutte II kan een groot deel van zijn plannen en hervormingen uitvoeren, ook al heeft het geen meerderheid in de Eerste Kamer. Het kabinet kan in veel gevallen rekenen op de steun van een of meerdere oppositiepartijen. Dat blijkt uit een inventarisatie van deze krant van bijna dertig belangrijke kabinetsplannen.

Zelfs rechtse maatregelen als de strafbaarstelling van illegaliteit en eisen aan mensen die bijstand ontvangen kunnen doorgaan, met hulp van de PVV. „Het liefst zorgen we dat dit kabinet zo snel mogelijk valt”, zegt Geert Wilders. „Maar voorstellen waar het kabinet niet over gaat vallen, zullen we op hun merites beoordelen en de goede steunen.” Het kabinet van VVD en PvdA heeft in de senaat slechts dertig zetels, acht te weinig voor een meerderheid. Pas in 2015 zijn er weer Eerste Kamerverkiezingen. Dus moet het kabinet de komende jaren voor elk wetsvoorstel steun zoeken bij de oppositie. Dat kan bij het CDA, de PVV of de SP. Ook kan Rutte bij kleinere partijen een meerderheid ‘bij elkaar shoppen’. NRC

Lees meer op pagina 12 & 13